Банкеръ Daily

Свят

Задължават ученици над 12 г. в Лос Анджелис да се ваксинират

Навършилите 12 години ученици в учебните заведения на Лос Анджелис ще трябва да се ваксинират, преди да се върнат в класните стаи, предаде Асошиейтед прес.

Ръководството на образователната система в града одобри снощи едни от най-строгите правила в САЩ. Те изискват от близо 630-те хиляди ученици да се ваксинират преди края на годината - тези, които участват в спортни и други извънкласни дейности, имат срок до края на октомври. Останалите могат да го направят до 19 декември.

Учениците, които не могат да представят доказателство за ваксинация, няма да получат разрешение да присъстват на занятията след края на зимната ваканция на 11 януари и ще трябва да учат дистанционно.

Около 80 000 ученици не са още изцяло ваксинирани, съобщават представители на местните власти.

"Това не цели да наруши ничии права", заяви Моника Гарсия, член на образователната комисия. "Това решение цели да изпълним задълженията си да предоставим обществени училища, които децата могат да посещават безопасно".

Образователната система на окръг Лос Анджелис е втората по големина в страната. Най-голямата е тази на Ню Йорк, където ваксинацията е задължителна само за учениците, участващи в някои спортове като борба, за които се смята, че са изложени на повишен риск от разпространение на вируса, отбелязва АП.

Лос Анджелис взе по-активни предпазни мерки от повечето райони на САЩ. Всички ученици и служители се тестват всяка седмица, маските са задължителни на закрити и открити обществени места, а служителите на местните власти са задължени да се ваксинират.

Учителският синдикат приветства новото решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във