Банкеръ Weekly

Свят

Задават се невъзможни преговори с Лондон

"Червените линии" на ЕС и Великобритания правят търговското споразумение почти непостижимо

Мишел Барние е безкомпромисен както винаги
S 250 d396e517 4e90 4b9c a4a4 fe0f42f98d55

В понеделник, 2 март, Европейският съюз и Великобритания ще започнат в Брюксел преговори за новите си отношения, като първоначалните разговори ще продължат до 5 март. Всичко показва, че те ще са тежки, с неясен резултат и по всяка вероятност споразумение за свободна търговия между общността и Лондон няма да има.

Министрите на ЕС по европейските въпроси одобриха на 25 февруари окончателно мандата за търговските преговори, като предупредиха, че ще бъдат трудни. Великобритания излезе от съюза на 31 януари, но правилата му все още се прилагат и на практика засега няма да има съществени промени.

До края на годината двете страни трябва да се споразумеят за бъдещите си отношения – от търговията до сигурността и други области, след като премиерът Борис Джонсън изключи възможността за удължаване на преходния период. Липсата на споразумение до 31 декември ще доведе до рязък преход без правила в областта на търговията, пътуванията или сътрудничеството в сигурността между Великобритания и ЕС.

На среща в Брюксел министрите по европейските въпроси одобриха

мандата на Мишел Барние

да преговаря с Лондон от името на блока.

Зад нас останаха много трудни преговори, предупреди германският държавен министър за Европа Михаел Рот по повод преговорите за Брексит преди излизането на Лондон от Евросъюза. Сега обаче отново ще е истински трудно, подчерта той.

Бъдещето партньорство трябва да се основава на силни ангажименти за гарантиране на равни условия за открита и честна конкуренция, като се има предвид географската близост на ЕС и Великобритания и икономическата зависимост, се казва в съобщението на Съвета на общността. Европейският съюз е готов да сключи споразумение за свободна търговия, което ще гарантира нулеви мита и квоти при търговията на стоки. Това споразумение трябва да осигури сътрудничество по митнически и регулаторни аспекти и е необходимо да включва ефективно управление, надзор, уреждане на спорове и изпълнение на договореностите.

Конкретно в сферата на рибарството мандатът очертава бъдещо партньорство на базата на съществуващия реципрочен достъп до водите, както и стабилни квоти. Такова споразумение трябва да бъде договорено до 1 юли 2020 г., за да има достатъчно време за установяване на риболовните възможности след края на преходния период, изтъкна Брюксел.

От своя страна Мишел Барние каза, че ако двете страни не се договорят за равнопоставена търговия, договор за бъдещите отношения няма да бъде сключен. Той отбеляза, че в него не може да не бъде включено изискването за

равнопоставеност и за риболова.

Главният преговарящ специално обърна внимание и върху настояването на ЕС британската страна да продължи да прилага европейските изисквания за производство. В противен случай изрази готовност да въведе мита и квоти за британския внос.

Барние предупреди, че времето за постигане на споразумение – до края на годината, както пожелаха британците – е твърде кратко, за да бъде свършено всичко. Той предупреди също, че споразумението за бъдещите отношения с британската страна няма да наподобява търговското споразумение с Канада. Великобритания ще е третият най-голям търговски партньор на ЕС - за сравнение обемът на търговията с Канада е десет пъти по-ограничен, аргументира се французинът.

Отговорът на Борис Джонсън не закъсня.

Обединеното кралство няма да толерира никакви изисквания от Европейския съюз за спазване на европейското законодателство, заяви той пред австрийския канцлер Себастиан Курц по време на разговори в Лондон. Както и че на Острова не очакват ЕС да спазва британските закони. Великобритания се ангажира да поддържа нашите много високи стандарти, се казва в последвало изявление на Даунинг стрийт.

Говорител на британския премиер отново повтори мантрата, че страната "ще си върне пълня контрол над законите си и парите си на 1 януари догодина". Колкото до риболова, той добави, че Обединеното кралство не е гласувало два пъти, за да си върне контрола над риболовните си води, само за да го предаде отново.

Изявлението на говорителя на Джонсън бе в съзвучие с по-рано обявените позиции, че една от серионите пречки в предстоящите преговори ще е освобождаването на Лондон от

юрисдикцията на Европейския съд.

На 24 февруари Даунинг стрийт съобщи, че несъобразяването с регламентите на Брюксел и отхвърлянето на каквато и да било роля на Съда са приоритет пред осигуряването на гладка търговия с Евросъюза. Бихме желали да имаме с ЕС споразумение за свободна търговия подобно на това между блока и Канада, но ако това не е възможно, приоритетът ни е да си върнем контрола над страната, обявиха от британската столица.

Така още преди началото на преговорите Брюксел и Лондон очертаха своите червени линии, които, ако бъдат запазени, на практика ще направят невъзможно сключването на търговско споразумение помежду им. Твърдият Брексит, така умело избегнат от Борис Джонсън буквално в последната минута, ще се стовари отново пред него. Остава да се види дали британският премиер ще съумее пак да изиграе някакъв факирски номер, с какъвто първия път успя да го избегне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във