Банкеръ Daily

Свят

Задава се нов супервирус - COVID-22

COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега, твърди имунолог.

Имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих предупреди, че по-опасен вариант на коронавирус ще се появи в света през следващата година.

Проф. Реди смята, че Делта вариантът е най-заразниятот всички и го нарече „COVID-21“. Проблемът е, според него, че се задава нова, по-заразна мутация - COVID-22. 

Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, каза той. „Бета” от Южна Африка и „Гама” от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, каза Реди.

В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете "Бета" и "Гама" ще стават още по -заразни, а "Делта" ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации „неизбежни”.

"COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”. Специалистът подчерта, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират лекарствата си за борба с инфекцията.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във