Банкеръ Daily

Свят

Зад кибератаката срещу Германия не стои Русия

Германският министър на икономиката Бригите Циприс заяви днес, че до момента няма индикации зад кибератаката срещу германски компютърни мрежи, за която правителството съобщи вчера, да стои Русия, предаде Ройтерс.

Циприс каза пред журналисти, че "би било проблематично", ако се установи, че Москва е извършила атаката, както твърдят германски медии. "Към момента обаче такова нещо не се обсъжда. На този етап не можем да кажем нищо", добави тя.

Вчера германските власти обявиха, че висши служители по сигурността разследват изолирана атака, която е била овладяна. Те не потвърдиха медийни съобщения, че кибернападението е засегнало министерствата на външните работи и на отбраната.

Парламентаристи разкритикуваха днес правителството на канцлера Ангела Меркел, че не ги е уведомило за атаката, посочва Асошиейтед прес.

По-късно днес парламентарна комисия по дигиталните въпроси ще има спешна среща, за да проучи информацията и да поиска подробности от разследването на кибератаката, станало публично известно едва вчера.

"Ако правителството е знаело за това още през декември, фактът, че депутатите, натоварени да упражняват надзор над дигиталните въпроси научиха от медиите, е направо скандален", заяви пред телевизия Цет Де Еф Анке Домшайт-Берг от партия "Левите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във