Банкеръ Daily

Свят

Забраниха на съпругата на умрял британски агент да напусне Турция

Джеймс Густаф Едуард Льо Мезюрие

Турските власти са наложили забрана за напускане на страната на съпругата на бившия британски разузнавач Джеймс Густаф Едуард Льо Мезюрие, който бе намерен мъртъв в Истанбул рано сутринта в понеделник, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Според докладите от аутопсията травми в резултат на падане от високо са причинили смъртта на Джеймс Льо Мезюрие, който е основател на доброволческата спасителна организация "Белите каски" в Сирия.

В рамките на разследването на смъртта на Лю Мезюрие неговата съпруга Ема Хедвиг Кристина Уинберг, която е шведска гражданка, е била разпитана за втори път вчера в полицията. Тя е била помолена да разкаже отново всичко, което се е случило в нощта преди смъртта на съпруга й, и са й били зададени въпроси във връзка със 7 електронни устройства, включително компютър, таблет и мобилни телефони, намерени в дома им.

Съпругата е давала показания вчера в продължение на близо три часа, като й е наложена забрана да напуска страната до приключване на разследването. Отбелязва се, че тази мярка не означава, че жената е "заподозряна" по случая, а мярката е предприета, тъй като разследващите може отново да се обърнат към нея за показания.

Телевизия НТВ посочва, че отговорни представители на полицията разглеждат случая със смъртта на Льо Мезюрие като "самоубийство" и отбелязва, че се проучват заключения на лекари и документи от болница, към която Льо Мезюрие се е обърнал заради психологически проблеми.

При първите си показания пред полицията в понеделник съпругата бе казала, че мъжът й е употребил сънотворно и че тя самата е спяла, когато е станало всичко. Тя бе съобщила също, че заради разстройство в резултат на прекомерен стрес съпругът й е приемал сънотворни и други лекарства.

Организацията "Белите каски", създадена през 2014 г., е съставена от доброволци, които работят в райони на Сирия, контролирани от бунтовниците. Те помагат за спасяването на оцелели от бомбардирани сгради, участват в гасене на пожари и оказват първа помощ, отбелязва ДПА.

"Белите каски" са обвинявани от сирийския режим и от неговия съюзник Русия, че подкрепят бунтовниците в зоните, в които се намесват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във