Банкеръ Daily

Свят

Забраниха на малайзийци да напускат Северна Корея

Пхенян забрани на малайзийските граждани, намиращи се в Северна Корея, да я напускат, предаде Франс прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Това превръща малайзийците в потенциални заложници в разрастващия се спор между двете страни след убийството на Ким Чен Нам на летището в Куала Лумпур.

"На всички малайзийски граждани в Северна Корея се забранява временно да я напускат, докато случаят в Малайзия бъде уреден по задоволителен начин", съобщи КЦТА, като цитира севернокорейското външно министерство.

Ройтерс посочва, че като причина е изтъкната необходимостта Северна Корея да гарантира сигурността на своите дипломати и граждани в Малайзия.

Ким Чен Нам, изпадналият в немилост заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, издъхна на 13 февруари на летището в Куала Лумпур, отровен с невротоксичното вещество Ви Екс. То е толкова силна отрова, че е определено от ООН за оръжие за масово унищожение.

Южна Корея веднага обвини Северна Корея, че е подбудила това убийство. Оттогава дипломатическият конфликт между Куала Лумпур и Пхенян, които дотогава поддържаха относително добри отношения, се изостря все повече.

Посланикът на Северна Корея бе изгонен от Малайзия вчера. В отговор Пхенян експулсира малайзийския посланик, който бе извикан за консултации в Куала Лумпур през февруари.

Началникът на малайзийската полиция Халид Абу Халид съобщи вчера, че двама севернокорейци, издирвани, за да бъдат разпитани във връзка с убийството на Ким Чен Нам, се укриват в севернокорейското посолство в Куала Лумпур. Ройтерс цитира Халид, че севернокорейските власти не съдействат на разследването на убийството. "Колко още ще се крият в посолството? Въпрос на време е да излязат", каза той пред журналисти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във