Банкеръ Daily

Свят

Забраната за влизане на европейци в САЩ ще удари авиокомпаниите

Поставянето на Европа под карантина от Доналд Тръмп ще има икономически последици и от двете страни на Атлантическия океан, пише в. "Монд" във връзка с решението на американския президент да ограничи достъпа на европейците до САЩ заради пандемията на коронавируса.

Решението на Тръмп ще създаде допълнителни трудности на авиокомпаниите и ще доведе до срив на пазарите, които констатират, че западните страни не са в състояние да дадат единен отговор на пандемията, отбелязва френското издание.

Според "Монд" решението на Тръмп е било очаквано от известно време, след като на 2 февруари той забрани в САЩ да пребивават чужденци, които преди по-малко от 14 дни преди датата на пристигането си са били в Китай. Най-предвидливите европейски граждани, които пребивават в Съединените щати, по-рано анулираха полетите си до Европа от страх, че няма да могат да се върнат в САЩ.

Решението на американските власти ще има сериозни последици за авиокомпании като "Ер Франс", които реализират голяма част от печалбите си от полети между Европа и САЩ. Още по-тежки ще са последиците за задлъжнели компании като "Норуиджън еър", които са превърнали в свой специалитет нискотарифните трансатлантически полети.

В. "Фигаро" обръща внимание на това, че в излъчваната си по телевизията реч, по време на която обяви решението си да ограничи достъпа на европейците до САЩ, Доналд Тръмп е подчертал колко бързо и с каква решителност е действало правителството му още от началото на пандемията на коронавируса.

В същото време Тръмп обвини властите на европейските страни, че не са взели своевременни мерки и че това, в крайна сметка, е довело до случаи на заразяване с коронавируса на американска територия, отбелязва френското издание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във