Банкеръ Daily

Свят

Забраната за детско робство бе ратифицирана от всички страни в Международната организация на труда

По данни на Международната организация на труда по света работят 152 млн. деца.

Пакт за защита на децата от робство се превръща в национално законодателство във всички 187 държави членки на Международната организация на труда (МОТ). За първи път документ за труда на ООН печели всеобща подкрепа, съобщава ДПА, като цитира информация от централата на МОТ в Женева.
Тонга (архипелаг в южните части на Тихия океан) стана последната членка, която е ратифицирала Конвенция 182 за най-тежките форми на детски труд.
Този документ задължава държавите да не допускат деца да бъдат използвани като роби, принудителни работници, сексуални работници и войници. Конвенцията забранява и детския труд в търговията с наркотици, както и на опасни работни места.
По данни на МОТ по света работят 152 млн. деца.
Пактът влезе в сила през 2000 година. 

Членството на България в МОТ е от 6 декември 1920 година. Министърът на труда и социалната политика представлява правителството в Международната организация на труда и нейните ръководни органи.

 

Международната организация на труда 

или съкратено МОТ (на английски: International Labour Organization, ILO; на френски: Organisation internationale du travail, OIT) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации.

Занимава се с трудови теми и въпроси, в частност международните стандарти на труда и достоен труд за всички.

Мотото на тази агенция е: "Si vis pacem, cole justitiam" (Ако търсиш мир, култивирай справедливост). 

Централата на организацията е в Женева. Основана е на 11 април 1919 г. по предложение на френските индустриалци Роберт Оуен и Франсоа Легран още от XIX век. Тя е единствената организация преживяла Обществото на народите. Социалната справедливост и защитата на правата на трудещите се е основната мисия на Международната организация на труда. Почти всички (185 от 193) членове на ООН са част от МОТ (последно на 14 юли 2011 г. е приет Южен Судан).

Основната идея, залегнала в Устава на МОТ, е "Всеобщия и траен мир може да съществува само на базата на социална справедливост". По решение на нобеловия комитет, за обезпечаване на световния мир на основата на социална справедливост на МОТ е присъдена Нобелова награда за мир за 1969 година

Facebook logo
Бъдете с нас и във