Банкеръ Daily

Свят

Забрана за амнистия на корумпирани е в центъра на референдума в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес, че предстоящият референдум за правосъдието ще има две теми: забрана на амнистията и помилването на осъдени за корупционни престъпления и забрана на извънредните постановления в областта на престъпленията, наказанията и съдебната организация, съобщава сайтът Зиаре.

Държавният глава заяви, че е изпратил в парламента писмото относно двете теми, които ще бъдат подложени на гласуване на референдума на 26 май. Той посочи, че гражданите на Румъния трябва да решат дали да се "изтриват" присъдите на лица, осъдени за корупция, и дали правителството да продължи да издава извънредни постановления в областта на правосъдието.

"Румънците показаха, че не приемат корупцията и кражбата на обществени пари (. . .) Това, което се случва в настоящото управление, е безпрецедентно. Свидетели сме на една атака срещу правосъдието чрез извънредни постановления", изтъкна още Йоханис.

Той отново призова правителството да не издава извънредни постановления в областта на правосъдието. "Референдумът влезе във финалната права, всяко извънредно постановление би било нелегитимно", подчерта президентът.

"Драги румънци, чакам ви на референдума на 26 май", заяви в заключение държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във