Банкеръ Weekly

Свят

Заблудите на астрологията

S 250 0bb3f1ab 2db3 414f a716 6129a6ef36f2


Per aspera ad astra.
(Чрез мъчнотии към звездите, лат., Сенека)


Астрологията е привлекателна окултна лъженаука, която се занимава с влиянието на планетите върху земния живот на отделния индивид и даже върху развитието на цели държави (т. нар. мунданна астрология). Тя е неотменна част от днешната масова култура. Трябва дебело да се подчертае, че астролозите правят своите прогнози изключително на базата на движението на планетите от нашата Слънчева система, а не на разположението на звездите. Често срещаният израз в масмедиите "Какво казват (вещаят) звездите" е неправилен. Наистина, има дял от астрологията, който отчита влиянието на някои по-ярки звезди - като Сириус, Бетелгейзе, Арктур и др., но не е за широка, масова употреба.


В древността не се е правила разлика между астрономия и астрология. Познанието за небесните тела е било сакрално. До откриването на телескопа с невъоръжено око са могли да се наблюдават само "петте класически планети": Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Древните учени са смятали нашия спътник Луната, както и нашата централна звезда Слънцето също за обикновени планети. Съвсем по същия начин съвременната астрология третира Слънцето и Луната. Ето първата съществена разлика между науката астрономия и лъженауката астрология! Петте класически планети плюс Луната и Слънцето правят известната свещена цифра 7, хармонираща с дните в седмицата и с осемте небесни сфери (7 + 1), които при движението си пораждат музика, откъдето произлиза осемстепенната нотна стълбица от долно до горно "до". (Осмата най-крайна сфера е била сферата на т. нар. неподвижни звезди). В такова божествено - красиво построение, но за съжаление погрешно, са вярвали особено силно великите Питагор и Платон. След откриването на планетите Уран, Нептун и Плутон хармонията, основана на 7, се е нарушила и музиката на небесните сфери е престанала "да се чува".

Въпросът "Коя зодия си?" е неправилен. По-прецизното е да се пита: "Кой е твоя слънчев знак?", "What's your sun sign?", както се изразяват английско говорещите, макар че и те често бъркат въпроса. "Аз съм Телец, защото в деня и часа на моето раждане Слънцето се е намирало в зодиакално съзвездие Телец" - би бил педантично-точният отговор. Така или иначе, във всекидневието под "зодия" се разбира едно от дванадесетте зодиакални съзвездия. Нека ги разгледаме по-подробно.

Аналогично на земните географски координати дължина и ширина науката е разграфила небесната сфера на небесни дължини и ширини с трудни названия, съответно "ректасцензии" и "деклинации". Съгласно съвременната дефиниция на Международния астрономически съюз, съзвездие е област от небесната сфера с ясно определени граници. Разбира се, границите на всяко съзвездие са очертани по линиите на небесните координати, които граници образуват сектора, в който се намира самото съзвездие. И така броят на всички съзвездия е 88, но звездното небе е разделено на 89 сектора. Това е заради съзвездието Змия, чийто сектор е разделен на две от сектора на Змиеносец.

На всеки земен наблюдател му се струва, че Слънцето се върти около Земята, а не както е в действителност. От гледна точка на Земята Слънцето извършва два вида движение. Едното, разбира се, е дневното движение от изток на запад. Другото не е така очевидно и е собственото годишно движение на Слънцето от запад на изток. Именно при това годишно движение центърът на слънчевия диск следва своя неизменен път през зодиакалните съзвездия и описва своя траектория, наречена еклиптика. Еклиптиката е окръжност и като такава е разделена на 360 градуса. Според астрологията секторите на 12-те зодиакални съзвездия отсичат равни дъги от по 30 градуса от еклиптиката. Но астрономическата реалност е съвсем друга. Най-малка дъга от еклиптиката отсича секторът на съзвездието Скорпион - само 6 градуса. Най-голяма дъга от еклиптиката се пада на съзвездието Дева - цели 44 градуса. Това означава, че движейки се по постоянната си траектория - еклиптиката, с ъглова скорост около 1 градус на денонощие, Слънцето ще остане в границите на съзвездието Скорпион само около шест денонощия, а в Дева 44 денонощия!
Слънцето преминава и през споменатото съзвездие Змиеносец за 17 денонощия. Безспорно то е 13-о зодиакално съзвездие, но напълно игнорирано от астролозите, за да не се наруши сакралното число 12 - броят на зодиите. По този повод понякога астролозите изпадат в смешно положение. Така например през цялата 2016 г. планетата Сатурн се намираше в Змиеносец, но уж точните астрологически таблици, наречени ефемериди, сочеха Сатурн в Стрелец!

През II век преди Христа ученият Хипарх е открил едно астрономическо явление, което би трябвало да бележи краха на астрологията. Удивително е обаче как ловко астролозите са успели да обърнат нещата в своя полза. Става дума за явлението прецесия на земната ос.

При околоосното въртене на Земята самата земна ос "не мирува" и променя направлението си в пространството. Много бавно, за около 26 000 години, тя описва една конична повърхнина, чийто отвор е насочен към северния небесен полюс. Вследствие на това явление равноденствената точка, която е пресечна точка на еклиптиката с небесния екватор, също за около 26 000 години, обхожда всички зодиакални съзвездия, и то в посока, обратна на движението на Слънцето. На 21 март Слънцето се намира в пролетната равноденствена точка, която дата е началото на зодия Овен (Овен - от 21 март до 20 април). Но поради прецесията пролетната равноденствена точка в действителност - астрономически, отдавна не е в съзвездие Овен, а е в съзвездие Риби. Аналогично преместване по еклиптиката е станало с точките на есенното равноденствие, зимното слънцестоене и лятното слънцестоене. Резултатът е, че в наши дни никоя зодия не е на мястото си. Ето как изглеждат границите на зодиите, съгласно науката астрономия:

Стрелец: 19 декември - 21 януари
Козирог: 22 януари - 16 февруари
Водолей: 17 февруари - 12 март
Риби: 13 март - 18 април
Овен: 19 април - 14 май
Телец: 15 май - 21 юни
Близнаци: 22 юни - 21 юли
Рак: 22 юли - 11 август
Лъв: 12 август - 17 септември
Дева: 18 септември - 31 октомври
Везни: 1 ноември - 22 ноември
Скорпион: 23 ноември - 30 ноември
Змиеносец (13-тата "зодия"): 1 декември - 18 декември

След откритието на прецесията на земната ос астролозите не са паднали духом от явното разместване на зодиите, но са престанали да наблюдават красивото нощно звездно небе и са забили нос в астрологическите таблици. Престанали са да казват, че някой е роден под еди-кое си зодиакално съзвездие и вече казват: "роден под знака на… (следва зодията)". Отдавна зодиакалният знак няма никакъв астрономически смисъл. Обаче споменатият период от около 26 000 г. астролозите са го превърнали в триумф. За 26 000 години пролетната равноденствена точка престоява във всяка зодия около 2100 години, който период те наричат епоха или ера (age). Преди около 4000 г. преди Христа пролетната равновесна точка е била в зодия Телец - била е ерата на Телеца, последвана от ерите Овен и Риби. Макар че реално въпросната точка сега е в Риби, астролозите сметнаха, че още в началото на 60-те години на ХХ век настъпва ерата на Водолея, западното обществено движение "New Age", както е известно.
Астролозите у нас често споменават "ретроградния Меркурий", станал вече нарицателен. Кога една планета е ретроградна, движейки се по орбитата си?

Както Слънцето, така и Луната и всички планети извършват два вида движение: Увлечени от общото денонощно въртене на небесната сфера, те се движат от изток на запад. Другото движение е собственото им движение от запад на изток, забележимо при по-дълго следене на Луната и планетите на фона на звездите при ясно нощно небе. За известно време някоя планета може да се движи по орбитата си обратно - от изток на запад, което е всъщност ретроградното движение, и след това да продължи директното си движение - от запад на изток. Така планетната орбита може да образува "примка", показана на фиг. 1. Само че временното ретроградно движение на планетите е чиста илюзия, породена от нашите сетива. Когато планетата Земя по своята орбита изпреварва някоя планета, на нас ни се струва, че за известно време изпреварената планета се движи обратно. Аналогично е положението от гледната точка на автомобил, когато на магистрала изпреварва друга кола.
Слънцето и Луната никога не са ретроградни!

Иван Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във