Банкеръ Daily

Свят

Забавяне на растежа и ниска инфлация предвижда Есенната икономическа прогноза 2019 на ЕК

Валдис Домбровскис

Европейската комисия прогнозира забавяне на растежа на европейската икономика през следващите години, съпроводено от ниска инфлация. Това се казва в Есенната икономическа прогноза 2019 г., представена днес от Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията за еврото и социалния диалог, отговарящ също за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, и комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

БВП в рамките на еврозоната ще нарасне през тази година с 1,1% (вместо с 1,2% според "междинната лятна прогноза" през юли) и с 1,2% през 2020 и 2021 година (под предишна оценка за растеж ос 1,4%).

В рамките на целия ЕС Комисията запази без промяна досегашната си прогноза за икономически растеж от 1,4% през настоящата година, но занижи оценката си за 2020 година до 1,4% (от 1,6% според лятната прогноза) и до 1,4% през 2021 година.

"Икономическият растеж продължава, създаването на работни места е стабилно, а вътрешното търсене е силно. Въпреки това може да бъдем изправени пред проблеми в бъдеще: период на голяма несигурност, свързана с търговските конфликти, нарастващо геополитическо напрежение, постоянна слабост в производствения сектор и несигурността около Брексит", заяви Валдис Домбровскис.

"Настоятелно призовавам всички държави от ЕС с високи нива на публичен дълг да провеждат разумна фискална политика и низходяща посока на нивата на дълга. От друга страна, онези държави членки, които имат фискално пространство и възможности, трябва да ги използват именно сега", посочи той.

"Предизвикателният път напред не оставя място за самодоволство", отбеляза и Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците. "Всички лостове на политиката ще трябва да бъдат използвани за укрепване на устойчивостта на Европа и в подкрепа на растежа".

През тази година инфлацията в еврозоната се забави поради спада в цените на енергията и защото дружествата до голяма степен предпочетоха да включат разходите за по-високи възнаграждения в своите маржове вместо да ги прехвърлят на клиентите си. Очаква се инфлационният натиск да остане ограничен през следващите две години. Инфлацията в еврозоната се очаква да достигне 1,2 % през тази и следващата година и 1,3 % през 2021 г. Прогнозата за инфлацията в ЕС е 1,5 % през тази и следващата година и 1,7 % през 2021 г., се казва в документа.

Въпреки забавянето на икономическия растеж, ЕС очаква безработицата в еврозоната и в рамките на целия ЕС да продължи да намалява към края на тази година съответно до 7,6% и до 6,3%, за 2020-а година съответно до 7,4% и до 6,2% и за 2021-а година съответно до 7,3% и до 6,2%.

Комисията ревизира допълнително и без това доста занижената прогноза за растежа на БВП на Германия през настоящата година до 0,4% (от 0,5% през юли) и за 2020-а година до 1,0% (от 1,4%), като очаква запазване на слабия растеж от 1,0% и през 2021-а година.

За Италия ЕК потвърди прогнозата си за анемичен символичен растеж от 0.1% през 2019-а година (най-слаб растеж рамките на целия ЕС), последван от слабо подобрение на експанзията до 0,4% през 2020-а година (под 0,7% предишна прогноза) и до 0,7% през 2021-а година.

ЕК ревизира леко надолу и прогнозата си за икономическия растеж на Франция догодина до 1,3% (от 1,4% през юли), но продължава да очаква повишение на френския БВП с 1,3% през настоящата година. За 2021-а година се очаква забавяне на растежа до 1,2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във