Банкеръ Daily

Свят

За "Зелените" са неприемливи новите санкции на САЩ към "Северен поток - 2"

Германската партия "Союз-90"/"зелени", която досега се изказваше против реализацията на проекта "Северен поток - 2" и, както се очаква, ще влезе в следващото правителство на Германия, счита за неприемливи новите американски санкции по отношение на газопровода.

"Новите санкции на САЩ са неприемливи, даже за противниците на "Северен поток - 2", е заявил експертът на "зелените" по външнополитическите въпроси Омид Нурипур за агенция Reuters. "Именно ние, "зелените", които винаги сме се борили срещу тръбопровода, не можем да разберем, за каква дружба става въпрос тук, ако се налагат санкции против приятелите, когато те правят бизнес с трети страни", е отбелязал той. "Тръбопроводът "Северен поток - 2" е и си остава грешно германско решение, но не е американско решението на проблема", е добавил Нурипур.

Подобно изявление от страна на "зелените" досега не е имало. Както се очаква, в сряда ще бъде представен коалиционният договор, а в следващото правителство на Германия членовете на тази партия - Аналена Бербок и Роберт Хабек, може да оглавят съответно министерството на външните работи и новото министерство на икономиката и климата.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в писмено заявление съобщи, че в съответствие с разпоредбите на закона за "Защита на енергийната сигурност на Европа" (Protecting European Energy Security Act, PEESA) от 2019 година американското външно министерство е предоставило на Конгреса поредния доклад за възможното въвеждане на санкции срещу проекта "Северен поток - 2". По думите на държавния секретар, в доклада са посочени два кораба и свързаната с Русия структура Transadria, които имат отношение към строителството на газопровода "Северен поток - 2". Блинкен не уточнява името на втория кораб, споменат в доклада, който не е публикуван.

По сведения на агенция Bloomberg, става дума за кораба Blue Ship, който е включен в този списък, тъй като се е включил "в работата по почти завършения тръбопровод, но санкции срещу него не бяха наложени, тъй като той принадлежи на структура, свързана с германското правителство".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във