Банкеръ Daily

Свят

За възстановяването на "Нотр Дам" ще изсекат 200-годишни дъбове

В късния следобед на 15 април 2019 г., първия ден от Страстната седмица за католиците, катедралата „Нотр Дам“ в Париж лумна като факла.

Заради възстановяването на кулата на катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъдат изсечени 200-годишни дъбови дървета. 

Дърветата са подбрани в началото на годината и отговарят на специални изисквания. Те трябва да бъдат отсечени преди края на март, а след това ще съхнат между 12 и 18 месеца. Всяко дърво струва 15 хиляди евро.

В късния следобед на 15 април 2019 г., първия ден от Страстната седмица за католиците, катедралата „Нотр Дам“ в Париж лумна като факла. Хиляди парижани и туристи се стълпиха около горящия храм, плакаха за „сърцето на Франция“, определяйки инцидента като „национална трагедия“. След осемчасовите усилия на огнеборците, равносметката е следната: две трети от покрива на катедралата бе унищожен, една от кулите се срути. Въпреки това основната конструкция е запазена, и макар да са сериозни, щетите по интериора не са непоправими.

Президентът Еманюел Макрон обяви миналото лято, че 96-метровата кула ще бъде възстановена в оригиналния й вид от 19 век. Експерти смята обаче, че  възстановяването на културния паметник може да отнеме десетилетия. 

Полицията се придържа към хипотезата, че случаят се разглежда като инцидент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във