Банкеръ Daily

Свят

За ваксинирането на децата решава всяка страна, а не Брюксел

От българската изпълнителна агенция по лекарствата, заявиха, че при положително становище от Еврокомисията, подрастващите между 12 и 15 години ще могат да се ваксинират през зелените коридори преди началото на учебната година.

Създаването и прилагането на стратегии за ваксинация е от компетентността на отделните страни в блока. Това включва и решението за ваксиниране на деца. Освен решенията на правителствата, това, разбира се, в крайна сметка е и решение, което трябва да се вземе от родителите на тези деца, заяви служител на Европейската комисия пред EURACTIV.

Европейската агенция по лекарствата подкрепи използването на ваксината на Пфайзер при деца на възраст от 12 до 15 години на 28 май. Германия вече заяви, че от 7 юни ще започне да ваксинира тийнейджъри, докато други страни също са посочили, че искат децата да бъдат ваксинирани, когато започне новата учебна година.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепя ваксинирането на деца, тъй като най-вероятният бъдещ сценарий е коронавирусът да се превърне в ендемичен вирус, подобен на грипа.

От българската изпълнителна агенция по лекарствата, заявиха, че при положително становище от Еврокомисията, подрастващите между 12 и 15 години ще могат да се ваксинират през зелените коридори преди началото на учебната година. А по-малките – над 6-годишна възраст – най-рано през септември.

В началото на май обаче Световната здравна организация препоръча да не се бърза с ваксинацията срещу Covid на деца от 12 до 18 години, а първо да се ваксинира възрастното население и гражданите, изложени на риск.

"Искаме да повторим, че приоритет трябва да бъде всички държави да ваксинират първо високорисковите групи, преди да ваксинират тези с много по-нисък риск от инфекция", каза Кейт О’Брайън, директор на отдела за имунизация и ваксинация на СЗО.

ази тема идва в момент, когато Канада одобри ваксините на Pfizer и Biontech за употреба от юноши на възраст от 12 до 18 години. Очаква се САЩ да направят същото през следващата седмица, като Германия обяви такова одобрение през август.

Разширяването на кампанията за ваксиниране на юноши в по-богатите страни може да увеличи неравенството в разпределението на ваксини, нещо, което СЗО многократно критикува.

"След като ваксините бъдат разпределени по подходящ и справедлив начин, така че всяка държава да получи достатъчно ваксини за приоритетните групи, ние силно ще приветстваме предоставянето на ваксини на по-младите поколения", каза О'Брайън. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във