Банкеръ Daily

Свят

За първи път термометърът във Франция показа над 45 градуса

Във Франция днес за първи път беше регистрирана температура над 45 градуса, предаде Франс прес, като се позова на метеоролози.

В 15 часа местно време в град Вилвией, департамент Гар, бяха измерени 45,1 градуса, съобщи метеорологът Етиен Капикян в Туитър.

По-рано днес в град Карпентрас, също в южната част на страната, бяха измерени рекордните 44,3 градуса, с което беше "подобрен" рекордът от август 2003 г. (44,1 градуса), както съобщи за АФП службата "Метео Франс".

Текущата година е на път да стане една от най-топлите в историята, което би превърнало периода от 2015 до 2019 г. в най-горещите пет години в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс.

Прекалено рано е да се каже дали горещата вълна в Европа наистина се дължи на климатичните промени, но тенденцията отговаря на очакванията за екстремални температури, свързани с климатичните промени, подчертава агенцията на ООН.

"Горещите вълни ще станат по-тежки, по-продължителни и по-екстремни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно", обясни говорителка на СМО на пресконференция в Женева. "Все още сме в края на юни, но изглежда, че през 2015-2019 г. Земята е на път да отбележи най-горещите пет години", добави тя.

На срещата на Г-20 в Осака се обсъждат формулировките в заключителното комюнике за борба с климатичните промени. САЩ се стремят да бъдат използвани не толкова категорични изрази, а европейските държави се противопоставят на това, съобщават източници на Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във