Банкеръ Daily

Свят

За първи път от 20 г. САЩ и ЕС договориха намаление на мита

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган обявиха споразумение за пакет от намалени мита за различни стоки, които ще увеличат достъпа до пазара за и ще допринесат със стотици милиони долари в износа на САЩ и ЕС. Тези намаления на тарифите са първите между САЩ и ЕС от повече от две десетилетия.

ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 милиона долара през 2017 година.Тарифите на ЕС ще бъдат премахнати за период от пет години и Европейската комисия ще започне незабавно процедури, целящи постоянните промени в тарифите. 

Съединените щати ще намалят с 50% тарифните си ставки за определени продукти, изнасяни от ЕС на средна годишна търговска стойност от 160 милиона долара, включително някои приготвени ястия, изделия от кристал и стъкло,  препарати, прахове, запалки. Намаляването на тарифите в САЩ също ще се извършва със задна дата - отново от 1 август 2020 г.

„Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ, това взаимноизгодно споразумение ще доведе до положителни резултати за икономиките както на Съединените щати, така и на Европейския съюз. Възнамеряваме с този пакет от намаления на тарифи да отбележим само началото на процес, който ще доведе до допълнителни споразумения, които създават по-свободна, справедлива и трансатлантическа търговия “, заявиха посланик Лайтхайзър и комисар Хоган в съвместно изявление .  

Facebook logo
Бъдете с нас и във