Банкеръ Daily

Свят

За първи път на лондонските улици ще се появят двуетажни автобуси, които работят с водород

Садик Хан, кмет на Лондон

Двуетажни градски автобуси, работещи на водородни горивни елементи за първи път ще се появяват по улиците на Лондон през 2020 г. Според "Таймс", компанията "Транспорт за Лондон", която отговаря за управлението на по-голямата част от обществения транспорт в столицата, подготвя първата си поръчка на 20 червени двуетажни автобуси, които няма да замърсяват въздуха в града.

"Всички ние трябва да участваме в почистването на отровния лондонски въздух и винаги съм казвал, че "Транспорт за Лондон" трябва да бъде инициатор на такива иновации", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от ТАСС. "Ние отпускаме рекордните 85 милиона британски лири, за да направим нашите автобуси екологично чисти, и аз се гордея, че Лондон притежава най-големия европейски автобус с нулеви емисии," поясни той.

В момента в Лондон има 165 автобуса, които не замърсяват околната среда, а до лятото техният брой ще нарасне до 233. Въпреки това, общото им количество ще бъде едва 2.4% от всички 9400 червени автобуси, които се движат в британската столица. Хан обещава, че Лондон ще премине напълно към автобуси с нулеви емисии до 2037 г., но за да направи това, компанията "Транспорт за Лондон" ще трябва да сменя по 500 остарели автобуса с нови всяка година, което ще изисква много големи инвестиции.

Според екологичните стандарти на ЕС допустимата концентрация на азотен диоксид не трябва да надвишава 40 микрограма на кубичен метър въздух, но в Лондон през 2017 г. тази стойност е превишена в 50 области, където са извършени измервания. Голям проблем е повишената концентрация в градския въздух на фини частици с диаметър 2,5 микрона или по-малко. Според експерти от King's College London, само в британската столица дългосрочните последствия на замърсения въздух върху организма ежегодно причиняват почти 10 хиляди преждевременни смъртни случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във