Банкеръ Daily

Свят

За първи път жена оглави испанското разузнаване

Пас Естебан Лопес

Испанското правителство назначи за първи път жена начело на разузнавателните си служби.

„Директор на испанския Национален център за разузнаване (НЦР) става досегашната временна директорка на центъра Пас Естебан Лопес“, съобщи в комюнике правителството на премиера Педро Санчес, което си е поставило за цел да насърчава равенството на половете, посочва АФП.

Лопес, която е завършила философия, става първата жена в историята на испанската демокрация, която поема тази отговорност, изтъква комюникето.

НЦР координира работата на около 3500 души, за да улеснява решенията на правителството. Основаната през 2002 г. институция служи също за таен канал за междудържавна комуникация, се казва на интернет сайта ѝ.

Родената през 1958 г. Лопес, специалист по международна политика, поема официално поста на титуляр от генерал Феликс Санс Ролдан, след като от миналата година го заемаше по заместване. Тя е изградила цялата си кариера в разузнаването.

Изборът й се вписва в политиката на встъпилото в длъжност през януари правителство да назначава жени начело на важни държавни позиции.

Жена за първи път оглави миналия месец и испанската Гражданска гвардия - военната полиция.

Санчес, който дойде на власт през юни 2018 г., превърна феминизма в един от стълбовете в дейността на правителството си, съставено от равен брой жени и мъже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във