Банкеръ Daily

Свят

За пръв път доставиха нефт от САЩ в немското пристанище Росток

За първи път танкер е доставил американски суров петрол в германското пристанище Росток, съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на свои източници, на анализатори и на данни за движението на кораби.

Танкерът "Каприкорн сън" е натоварил суров петрол с високо съдържание на сяра от марката "Марс сауър" край бреговете на американския щат Луизиана и го е разтоварил в Росток на 3 август. Корабът е нает от енергийната корпорация "Шел", според двама източници на Ройтерс, както и по информация на експертите на компанията за финансови анализи и данни "Рефинитив", които следят движението на кораби. По техни оценки танкерът може да превозва около 570 000 барела петрол. 

Доставката на петрол от САЩ в Росток идва на фона на опитите на местни петролни рафинерии да пробват алтернативи на руския петрол. Европейският съюз планира почти напълно да забрани вноса му до края на годината и затова се опитва "да се откъсне" от доставките на черно злато от Русия, отбелязва Ройтерс. 

Петролният терминал в Росток, разположен на брега на Балтийско море, е свързан чрез петролопровод с две рафинерии. Едната от тях, "Лойна", собственост на френската енергийна корпорация "ТоталЕнержи", може да преработва по 240 000 барела петрол на ден. Капацитетът на другата, "Пе Це Ка Швед", е 233 000 барела на ден. 

Петролни рафинерии в Германия, Полша и други страни от Централна Европа са свързани с нефтопроводи, по които получават руски петрол. Те планират да го заменят с доставки от Норвегия, Саудитска Арабия и САЩ, допълва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във