Банкеръ Daily

Свят

За мен талибаните са мъртви, обяви Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че с преговорите с талибаните е свършено, предаде Ройтерс.

"По мое мнение те са мъртви", каза Тръмп за преговорите пред репортери, докато заминаваше от Белия дом за Северна Каролина.

Продължилите няколко месеца преговори на САЩ с талибаните, контролиращи големи части от Афганистан, приключиха в събота, когато Тръмп обяви, че отменя тайна среща в Кемп Дейвид с талибаните и с афганистанския президент Ашраф Гани. Преговорите трябваше да доведат до споразумение за изтегляне на американските войски от Афганистан след близо 20 години война.

"Искаме да се махнем, но ще се махнем когато дойде правилният момент", каза Тръмп.

Тръмп каза по-рано, че е отказал срещите в Кемп Дейвид и е отменил преговорите заради неотдавнашното бомбено нападение на талибаните край посолството на САЩ в Кабул, убило служител от американската мисия, макар че от 25 юни други девет американци загинаха при организирано от талибаните насилие. Но сделката започна да се разпада дни по-рано, след като афганистанският президент Ашраф Гани отложи пътуването си до Вашингтон, а талибаните отказаха да пътуват до САЩ преди да бъде подписана сделка, според бивш високопоставен афганистански служител.

Тайният план на Тръмп за срещи на високо равнище в уединената президентска резиденция в Мериленд наподобяваше други дръзки нетрадиционни външнополитически инициативи на президента - със Северна Корея, с Китай и Иран, които тепърва трябва да дадат плодове.

"Когато талибаните се опитаха да постигнат предимство в преговорите, като извършват терористични атаки вътре в страната, президентът Тръмп взе правилното решение да каже, че така няма да стане", каза държавният секретар Майк Помпео, който в неделя участва в пет новинарски телевизионни предавания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във