Банкеръ Weekly

Свят

За гърците Германия е предател

Обвиняват Берлин в липса на солидарност в спора им с Турция

Маас се опитва да успокои Мицотакис
S 250 94991754 ce19 490d a182 68bf47a180ab

Докато протестиращите в България недоволстват от Германия, че си затваря очите пред корупционното управление у нас, цяла една държава – Гърция, е недоволна от поведението на Берлин поради недостатъчната подкрепа на най-авторитетната страна в Европейския съюз срещу агресивното поведение на Турция.

Напрежението между Атина и Берлин не е толкова високо, колкото по време на финансовата криза, когато гневните гърци обвиняваха най-големия си кредитор за ограниченията, на които бяха подложени в името на финансовата дисциплина – но по много неща напомня на тогавашните разногласия.

"Ние и Германия имаме напълно различни гледища за това как трябва да се отнасяме със съседа ни", заяви гръцки дипломат по повод германското отношение към Турция. "Не можем повече да ги галим – Турция изостави западните ценности завинаги, периодът на умиротворяването й приключи", категоричен е дипломатът, цитиран от "Политико". Германия погрешно разбира намеренията на отсрещната страна, сигурен е той.

Неразбирателството между Атина и Берлин е достигнало до такава степен, че се отрази на друг проблем, пред който е изправен Европейският съюз – кризата в Беларус. По време на видеоконференция на външните министри на общността

Атина блокира съвместното изявление за Беларус,

тъй като Берлин не прие исканото от гръцка страна остро осъждане на турските действия в Източното Средиземноморие, както и споменаването на гръцко-египетското споразумение за изключителните икономически зони на двете страни в същия регион. Така, вместо да бъде приета обща декларация на 27-те министри, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел направи изявление от свое име.

Последното изостряне на конфронтацията между Гърция и Турция настъпи на 10 август, когато турският кораб "Оруч Реис" започна проучвания в територия, смятана от Гърция за неин континентален шелф, южно от остров Кастелоризо. Десетки гръцки и турски военни кораби застанаха едни срещу други и всеки момент можеше да произлезе искра, която да доведе до истински конфликт. Гръцка фрегата и турски съд дори се сблъскаха.

На 23 август Турция издаде ново навигационно предупреждение – НАВТЕКС – с което съобщи, че проучванията й в региона ще продължат до 27 август. На другия ден Гърция издаде НАВТЕКС за провеждане на 25-27 август в Средиземно море на въздушно-морски

учения с използване на истински боеприпаси.

Тласък на ескалацията даде подписаното между Гърция и Египет споразумение за разделяне на икономическите им зони. Турският външен министър Мавлют Чавушоглу го обяви за лишено от правна стойност с аргумента, че районът се намира в турския континентален шелф, както и че то нарушава правата на Либия, с която Турция подписа подобно споразумение в края на миналата година, според което двете страни си поделяха въпросния шелф.

Германия се опитва да успокои напрежението между Атина и Анкара. През юли канцлерката Ангела Меркел помогна за предотвратяването на сблъсък, като разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с турския президент Реджеп Ердоган. След германската намеса Анкара обяви, че ще отложи плановете за проучвания около Кастелоризо, за да започне преговори с Гърция. Очакваше се двустранните проучвателни контакти да започнат през август, но след обявяването на гръцко-египетското споразумение Ердоган ги отмени, като обяви, че гърците

"не спазват обещанията си".

Гръцко-египетското споразумение изглежда, че хвана и Берлин неподготвен и посрещането му там бе определено студено. Германия бе силно подразнена от момента на обявяването му – точно един ден преди очакваното начало на преговорите между Атина и Анкара. Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза на пресконференция в Берлин, че "федералното правителство си е взело бележка за подписването на гръцко-египетското споразумение", като се въздържа да го коментира.

Гръцки представители пък защитиха сделката с аргумента, че за нея така или иначе никога не би имало подходящ момент.

Германия, като страна, поела европредседателството през втората половина на 2020-та, има интерес да сложи край на гръцко-турския конфликт. Ако успее, това ще е голям плюс за авторитета й и ще е потвърждение за водещата й позиция в ЕС. В същото време по всичко личи, че й се иска да го постигне, запазвайки неутралитет между конфликтните страни – за което свидетелстват и

совалките на външния министър Хайко Маас

между Атина и Анкара.

Както отбелязва гръцкият журналист Спирос Сидерис, протестантска Германия не е склонна да се поддава на емоции, което стана съвсем ясно от илюзиите на Алексис Ципрас по време на икономическата криза и последвалите преговори. Демокрацията и солидарността са измерими величини за европейския лидер, а съотношението между ползи и вреди е катализатор на всичките му решения, убедени са в южната ни съседка.

Всичко сочи, че за Германия гръцко-турските различия са двустранни различия, а Ангела Меркел не иска да добави още един проблем, какъвто е сблъсъкът между Гърция и Турция, към множеството други проблеми, пред които ЕС и без това е изправен. Освен това Турция е важен партньор както за Германия, така и за целия съюз. Става дума за икономиката, но е в още по-голяма сила се отнася за имиграцията, тъй като Турция разполага с неизчерпаем "резерв" от бежанци и мигранти, готови във всеки момент да поемат към Стария континент в търсене на по-добро бъдеще.

Докато Германия предприема внимателни стъпки към помиряване на непримиримите противници, съществува обаче вероятност Атина да намери

по-категорична подкрепа у други партньори,

които нямат причини толкова да внимават да не предизвикат гнева на непредвидимия турски президент. Показателни за това са гръцко-американските военноморски учения, които се проведоха на 24 август южно от остров Крит – в зона, която според Анкара принадлежи към нейната изключителна икономическа зона. Според гръцкия генерален щаб учението е демонстрирало дългогодишните силни връзки между двете страни, които "трайно се заздравиха в последно време".

Но не само Съединените щати – дори другият главен двигател на ЕС редом до Германия – Франция – демонстрира далеч по-голяма решимост да защити партньора си от съюза, изпращайки в конфликтния район фрегата и изтребители. Това накара гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да напише в Туитър, че френският президент Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и също твърд защитник на европейските ценности и международното право – нещо, което едва ли ще чуем скоро от гръцка уста по отношение на Германия и нейната канцлерка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във