Банкеръ Daily

Свят

За да си отмъсти на ЕНП, Орбан разклати Европарламента

В началото на месеца унгарският премиер оттегли партията си "Фидес" от парламентарната група на Европейската народна партия. Решението му бе в знак на протест срещу увеличаващия се натиск върху него покрай обвиненията в неспазване на демократичните норми. И още - ако Орбан не беше извадил 12-имата си евродепутати от групата на ЕНП, те щяха да бъдат отстранени след "подобаващи" дебати и гласуване в тяхна вреда. Така Европейската народна партия остана със 175 членове в 705-местния европарламент. 

 

Орбан прави всичко възможно, за да покаже на "големия си враг" - лидерът  на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, че влиянието на партията му скоро ще е доста по-скромно. Унгарецът вече  преговаря за присъединяване към групата на "Европейските консерватори и реформисти". Това е добре дошло за "джуджето" в ЕП, чиито лидери разчитат покрай "Фидес" в групата да влязат и други съмишленици на унгарския премиер. 

Игри на влияние

Ако "Фидес" се присъедини към групата, следващата стъпка е включването на словенската "Демократическа партия", която е в почти същата ситуация - членува в ЕНП, макар лидерът й - премиерът Янес Янша, да е идеологически "събрат" на Орбан.

Междувременно унгарският премиер започна преговори със "Северна лига" на Матео Салвини, която да напусне парламентарната група "Идентичност и демокрация" (на францозойката Марин льо Пен) и да се присъедини към реформистите. Добре разчетен ход, защото след влизането в правителството на Марио Драги, "Северната лига" на Салвини тръгна да къса с евроскептицизма. За разлика от партията на Льо Пен, която си остава все така върл противник на Макрон и Европейския съюз в този му вид.

Сметките може да се окажат верни, защото дори Янша да отхвърли оферта, с "Фидес" и "Северната лига", групата на "Европейските консерватори и реформистити" ще отлепи от незавидното пето място в европарламента и ще стане третата по големина - със 102-ма депутати. Измествайки - о, ужас! - сегашните трети - 97-ината центристи в "Обнови Европа" на френския президент Еманюел Макрон.

Политически анализатори предупреждават, че унгарският премиер вероятно ще преговаря и с други партии да се присъединят към консерваторите. Това ще има силен ефект както  върху влиянието на ЕНП, така и върху втората политическа сила в ЕП - "Демократи и социалисти". Подозренията им се потвърдиха от пост на Матео Салвини във Фейсбук. "Работим за създаването на нова група: проницателна и консервативна", написа той и добави, че “е в контакт с поляците, унгарците и други“.

Най-притеснени от развоя на събитията са центристите от "Обнови Европа". Тази група обаче е твърде слаба да реагира адекватно, защото е разкъсвана от вътрешни конфликти. От една страна старите членове настояват за пропазарна политика и преговори за споразумения за свободна търговия с водещите сили в света, докато по-младите подкрепят само зелени проекти. Групата съобщи, че попълзновенията на Орбан могат да отслабят позициите на евродепутатите от три парламентарни групи - ЕНП, "Социалисти и демократи" и "Обнови Европа". Тоест - да разклатят стола на Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за председател на Европейската комисия през 2019 г. с техните гласове.

Орбан: Време е за нова политика

Унгарският премиер заяви, че сега е моментът за "изграждане на ново европейско демократично дясно, защото ЕНП окончателно се е превърнала  в придатък на европейската левица".

Според него е дошло времето да събере съмишленици, които да предложат нов модел европейска политика, който не се основава на заплахи и ограничения. Ново европейско дясно, което предвижда Орбан, ще предложи "дом за всички европейски граждани, които не искат мигранти, мултикултурализъм, които не са пристрастени към ЛГБТ манията, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет!"

Въпреки задкулисните изчисления и вътрешните борби, според ръководството на

Европарламента всичко си е в реда на нещата.

"В ежедневната работа на няма да има големи промени. Сега е необходимо да се провери дали "Фидес" може да запази мястото си в парламентарния президиум и дали членството на депутатите в комисиите трябва да се промени, за да се запазят пропорциите между фракциите", се казва в позиция на институцията. 

Така че интересното предстои. Драматичното също.

Facebook logo
Бъдете с нас и във