Банкеръ Daily

Свят

За Чехия единствената версия за взривовете във Върбетице е руска намеса

От януари 2020 г. следствието в Чехия разглежда като единствена версия за експлозиите в оръжейните складове във Върбетице през 2014 г. намеса на руските тайни служби. Това заяви днес пред Чешкото радио Иржи Мазанек, началник на Националния център за борба с организираната престъпност към полицията на страната, предаде ТАСС.

Чешките власти твърдят, че виновници за взривовете са "двамата офицери" от руските тайни служби Александър Петров и Руслан Боширов, срещу които са повдигнати обвинения от британските власти в опит за убийство с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март 2018 година.

Мазанек категорично отхвърли възможността да съществуват няколко версии за инцидента във Върбетице, за каквито спомена по-рано президентът на Чехия Милош Земан. "Знаем какво има в делото (разследвано от полицията)", каза той, но отказа да даде уточнения.

Полицията още не е повдигнала обвинения във връзка със случая поради недостиг на улики, посочи Мазанек. Той отказа да прогнозира кога ще приключи разследването, но допусна, че това може да не стане още тази година. 

Делото се разследва с помощта на международно сътрудничество, по-специално с българските правоохранителни органи, посочва агенцията. Оръжието и боеприпасите, складирани във Върбетице, според ТАСС са били "предназначени за български оръжеен търговец, търгувал главно с Украйна и Сирия".

Според Мазанек фактът, че в инцидента са били замесени руски тайни служби, е бил установен от следствието без помощ от колеги в чужбина. "Искам да е ясно - не сме получили (тази информация) от никого. Не сме я получили нито от американците, нито от друга някоя чуждестранна тайна служба", каза той. 

Началникът на центъра съобщи, че подчинените му проверяват данни на местни медии, според които първият вицепремиер и вътрешен министър на Чехия Ян Хамачек планирал през април посещение в Москва, за да се разбере с Русия да бъде "потулен" скандалът около взривовете във Върбетице срещу доставка на руска ваксина Спутник V в страната му и съгласие от страна на Русия Прага да стане домакин на срещата на върха Русия - САЩ. 

Разкритията за експлозиите във Върбетице доведоха до сериозна дипломатическа криза между Чехия и Русия, като на десетки дипломати беше наредено да напуснат съответно руските и чешките представителства в двете страни. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изтъкна, че през последните седем години Прага не е имала нито предпоставки, нито доказателства, за да обвинява Русия, че е замесена в инцидента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във