Банкеръ Daily

Свят

За 96 професии в Германия не достига квалифицирана работна ръка

За 96 професии в Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка. Това показва проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн, предаде ДПА, цитирайки вестник "Велт". Най-трудно се намира персонал в областта на здравеопазването, което обхваща периода между август 2011 и април 2015 година.

Особено труден е бил този период в три сфери: научни и технологични професии - инженер-механици и инженер-оператори на машини; традиционен ръчен квалифициран труд за хигиенисти и работници по поддръжка на отоплителни и кондициониращи системи; служители в системата на здравните грижи.

Засегнати са около 20 професии в тези три сфери, като при тях се наблюдава и силна феминизация. Ситуацията може да се подобри, ако заетите на частично работно време в тях могат да се прехвърлят на пълно работно време, но това би изисквало да се разшири мрежата от детски заведения, за да могат работещите жени да си го позволят.

Над 5 млн. души работят в тези дефицитни професии, като 1 млн. от тях са на частично работно време, 670 000 от тях само в здравния сектор. Според Нюрнбергския институт за икономически анализи, ако няма имиграция, броят на работещите хора в Германия ще спадне от 45 млн. днес до 37,5 млн. през 2030 г. и до 29 млн. през 2050 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във