Банкеръ Daily

Свят

За 16-та поредна седмица "жълтите жилетки" са по улиците на Франция

Движението на "жълтите жилетки" излезе по улиците на Франция за 16-та поредна седмица. Протестите отново са срещу политиките на френското правителство и президента Еманюел Макрон. 

Лидери на движението призоваха в социалните мрежи протестиращите да се върнат към първоначалния си "спонтанен подход", който уплашил френските власти. Те припомнят спонтанните избухвания и шествия на непозволени места от ноември и декември.

Освен в столицата Париж, шествия се провеждат в Марсилия, Ница, Бордо, Страсбург, Нант и Тулуза. Специално в Лил лидерите на движението приканиха граждани на Германия и Белгия да се присъединят към тях и да направят битката "международна", съобщава France 24.

От редиците на протестиращите зоват за пълна мобилизация на 9 март и особено седмица по-късно - на 16 март, когато трябва да приключи "големият дебат" за Франция, организиран от президента Макрон. 

През тази седмица държавният глава отново призова за нормализиране на обстановката, изтъквайки насилие по време на демонстрациите. Той започна "големия дебат" за Франция на 15 януари. В рамките му всеки французин може да посочи политиките на правителството, които не одобрява. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във