Банкеръ Daily

Свят

Xiaomi представи „умни“ очила

Китайският производител на електроника Xiaomi е представил своите „умни“ очила, които притежават някои функции на съвременните смартфони. Това съобщават от компанията.

"Звънене, преглед на съобщенията, навигация, камера – всичко това е обединено в тези очила", се казва в съобщението. Освен това, устройството е с технология за допълнителна реалност и може да направи превод на текст от чужд език.

Очилата са оборудовани с дисплей MicroLED, размерите на който са "по-малки от оризово зърно": диагоналът му е едва 0.13 инча (около 3.3 мм). При това благодарение на високотехнологичните лещи за очите се открива по-широка перспектива.

От Xiaomi не съобщават за плановете си за пускането на пазара на „умните“ очила, а също така и тяхната стойност.

По-рано и компанията Facebook представи новата линия на „умни“ очила, разработени съвместно с EssilorLuxottica и Ray-Ban.

 

Xiaomi

(на китайски Сяоми Корпорейшън) е основана от седем партньорски фирми на 6 юни 2010 година.

Името на компанията буквално се превежда като „малко зрънце“, т.е. просо. Лей Дзюн (основателят на компанията) обяснява, че това е препратка към интерпретация на една от будистките сутри - "силата на просено зърно е голяма, колкото планината Меру и може незабавно да спре бурна река."

Също така окончанието MI се интерпретира като "мобилен интернет“ (mobile internet) и даже Mission: Impossible („мисията невъзможна“), намеквайки, че компанията си поставя задачи, които изглеждат невъзможни за изпълнение, и постига успех, като ги решава.

Символът на „Сяоми“ е заек с шапка ушанка с червена звездичка и с червена пионерска връзка на врата.

През април 2014 г. компанията обяви началото на експанзията си на международните пазари, като за това е назначен да отговаря един от бившите сътрудници на Google Хюго Бара.

Милиардерът Лей Дзюн, съосновател на компанията, заемащ позицията главен изпълнителен директор, често е наричан китайският Стив Джоб. Той притежава над 30% от акциите на „Сяоми“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във