Банкеръ Daily

Свят

Взривове във военни складове в Украйна, хиляди са евакуирани

Пожар избухна в складове за боеприпаси в поделение край град Калиновка в украинската Виницка област на 270 км западно от Киев. По първоначални данни огънят е предизвикан от външен фактор, заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман, цитиран от Интерфакс.

"Засега специалистите смятат, че това не е самозапалване, тоест е имало външна причина", каза Гройсман в ефира на телевизия "Прямий". Въпроси от този род ще бъдат коментирани от компетентните органи, уточни той.

Според бившия шеф на украинското външно разузнаване Микола Маломуж обаче в армията на страната "просто липсва модел за гарантиране на сигурността на складовете".

Късно снощи след пожар в поделение, разположено в Калиновски район от Винницка област, започнаха експлозии в местните складове, където се пазят 188 000 тона боеприпаси и различни оръжия. С огъня се борят над 1200 пожарникари. Евакуирани са повече от 30 000 души.

Засега няма данни за пострадали. В Калиновка патрулират 239 полицаи; няма и потвърдени сведения за мародерски прояви.

Според местни жители, говорили пред телевизия "112 Украйна", има "много разрушени къщи" и човешки жертви, но спасителите съобщиха само за една пострадала жена, настанена вече в болница, добавя агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във