Банкеръ Daily

Свят

Взрив в румънска рафинерия за суров петрол на Черно море

Взрив е избухнал в румънската рафинерия за суров петрол "Петромидия" на Черно море, предаде Ройтерс. 

Двама души са пострадали от експлозията. Те са получили изгаряния, но засега няма повече информация за състоянието им. По-късно стана ясно, че единият е починал. Не е ясна и причината за взрива в рафинерията, която се намира в област Констанца.

Министърът на околната среда Барна Танцос, цитиран от БГНЕС, каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но опасността от експлозии и нов пожар са високи.

Според първоначалните оценки облакът дим се движи към морето, а не към брега, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, уточнява още БГНЕС.  Рафинерията има годишен капацитет за преработка от 4,8 милиона тона на година или 100 000 барела на ден. (16 000 м3/ден)

Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз.

Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името „Ромпетрол Груп“). Активното развитие на „Петромидия“ я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно

Facebook logo
Бъдете с нас и във