Банкеръ Daily

Свят

"Взрив на миграционните потоци" започва в Гърция

Само за три дни гръцката брегова охрана е спасила 395 мигранти, съобщава "Елефтерос типос", като говори за "взрив на миграционните потоци".

Четиринайсет значителни инцидента са били регистрирани през уикенда в Александруполис, Самотраки, Лесбос, Хиос, Самос, Фармакониси и Кос.

На 31 юли мигрантите в Гърция са били около 80 хиляди, а в момента наближават 90 хиляди.

Според официални данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, от 1 юли до 11 август миграционните потоци са се удвоили, а през последните 10 дни са нараснали четирикратно в сравнение със същия период на 2018 г. По море са пристигнали 7161 души, докато миналата година са били 3203.

"През тази седмица на егейските острови са пристигнали 1570 души, което е увеличение в сравнение с предишния период на миналата седмица (29 юли - 4 август - б.ред.), когато са пристигнали 1289 души, и в сравнение с 479 души през същия период на миналата година. Средно дневно пристигат 224 души в сравнение със 184 през миналата седмица. Около 21 300 бежанци и мигранти пребивават на островите на Егейско море. Мнозинството им на егейските острови произхожда от Афганистан (42 процента), Сирия (11 процента) и Демократична република Конго (10 процента). Около 17 процента от децата са непридружавани, особено от Афганистан", се казва в информационния бюлетин на Върховния комисариат.

Това, което притеснява особено служителите на гръцката брегова охрана, е придвижването на стотици хиляди мигранти от центровете за настаняване във вътрешността на Турция към крайбрежието. Турските власти вече задържаха 330 мигранти, които се опитаха да достигнат до гръцкия остров Лесбос. Турската брегова охрана в района на Кючуккую в западния окръг Чанаккале съобщава, че е провела седем операции за задържането на мигранти, които са се опитали да преминат в Гърция вечерта в събота.

Наскоро алтернативният министър на миграционната политика на Гърция Йоргос Кумуцакос съобщи, че има увеличение от 44 процента в сравнение с миналата година на миграционните потоци към Лесбос. През последните седем дни на острова са пристигнали 722 мигранти.

Кумуцакос критикува предишното гръцко правителство, че е постигнало слаби резултати във връщането на мигранти в Турция, но и турските власти за това, че не постигат "необходимото изкореняване на мрежите от трафиканти и имат пропуски в строгия контрол на бреговете си".

През юли в Турция са върнати едва 7 души, а от началото на годината - 86, с тенденция за спад. През 2018 г. са върнати 322 души, а през 2017 г. - 683. Повечето от върнатите в Турция са от Пакистан (38 процента), от Сирия (18 процента), от Алжир, Афганистан и Бангладеш, се казва в доклада на Върховния комисариат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във