Банкеръ Daily

Свят

Взрив на автомобил уби дъщерята на идеолога на "руския свят"

Александър Дугин и дъщеря му Дария Дугина

Дария Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, който е един от основните идеолози на концепцията за "руски свят" и неоевразийството, е загинала при експлозия на автомобил край Москва. Говорител на следствието каза, че в автомобила "Тойота Ленд крузър" е било поставено взривно устройство, което се е задействало снощи в 21:00 ч. месно време, докато колата е била в движение. По това време Дугина е била зад волана. По случая е започнало наказателно производство за убийство, извършено по начин, опасен за живота на мнозина.

Дугина присъствала на фествала "Традиции". Баща ѝ също е бил на събитието. Двамата е трябвало да пътуват заедно. В последния момент обаче Дугин решава да използва друга кола.

Дария Дугина е родена през 1992 година. Завършва Философския факултет на Московския държавен университет "Ломоносов", а по-късно защитава  докторска степен по философия, отбелязва ТАСС. Баща ѝ Александър Дугин е известен като философ и консервативен публицист, един от изявените автори и застъпници на идеологията за "руския свят" и на неоевразийството. От години насам той призовава за по-агресивно присъствие на Москва на световната сцена, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Западните медии го наричат един от основните идеолози на съвременна Русия, чиито позиции са внимателно следени от Владимир Путин, много служители от службите за сигурност и от Кремъл. Дугин категорично подкрепя войната в Украйна. От 2014 г. е включен в списъка със санкции на Европейския съюз, а през 2015 г. САЩ и Канада също му наложиха санкции заради подозрения в съпричастност към анексирането на Крим, отбелязва още руската редакция на Би Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във