Банкеръ Daily

Свят

Взеха парламентарния имунитет на Гуайдо

Вярното на президента Николас Мадуро Конституционно събрание на Венецуела отне на опозиционния лидер и председател на Националното събрание Хуан Гуайдо имунитета от съдебно преследване и разреши той да бъде разследван за узурпиране на функции, предаде Франс прес.

Хуан Гуайдо е признат за временен президент от около 50 страни.

Конституционното събрание гласува единодушно да "разреши продължаване на съдебното преследване от Върховния съд срещу опозиционния депутат" Хуан Гуайдо, съобщи председателят на събранието Диосдадо Кабельо.

На 29 януари Върховният съд започна следствие срещу Гуайдо по обвинение, че е узурпирал функциите на президента Мадуро, а Мадуро обвини Гуайдо, че е планирал атентат срещу него.

Конституционното събрание бе създадено от Мадуро през 2017 г., за да изземе властта от Националното събрание, напомня ДПА.

Хиляди венецуелци са преодолели заграждения на границата с Колумбия, съобщи междувременно имиграционната служба на Богота и предупреди венецуелския президент Николас Мадуро, че ще носи отговорност за проблемите, които могат да възникнат, предаде Ройтерс.

През февруари Мадуро блокира мостовете, свързващи двете държави, за да не позволи в страната да влезе чужда хуманитарна помощ. Заради това, че мостовете са блокирани от контейнери и камиони, венецуелците прекосяват река Тахира, за да стигнат до град Кукута на северната граница на Колумбия с цел да намерят храна, лекарства и работа. Но поройните дъждове през последните дни направиха това невъзможно.

"Узурпаторът Мадуро е отговорен за всичко, което може да се случи на населението, прекосяващо границата, каза началникът на колумбийската имиграционна служба, като подчерта, че има риск мостът "Симон Боливар" да бъде повреден.

Колумбия разкритикува вчера предупреждението на Русия да не се правят опити за сваляне на Мадуро, като подчерта, че всяка военна подкрепа за режима в Каракас ще застраши мира в целия регион, посочи ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във