Банкеръ Daily

Свят

Взеха евроимунитета на Марин Льо Пен

Европейският парламент одобри решение за отнемане на имунитета на евродепутатката Марин Льо Пен заради публикувани от нея в социална мрежа снимки с жестоко насилие от страна на групировката "Ислямска държава".

Водачката на френския Национален фронт, която е кандидат за президент, е подследствена във Франция за постването през декември 2015 г. в Туитър на три снимки с екзекуции на "Ислямска държава". Сред тях бе и обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС. Отнемането на имунитета на французойката означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство.

За провинението "публикуване на изображения с насилие" е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс.

Агенцията цитира огласените днес резултати от проучване на френския институт за маркетингови проучвания "Ъпиниънуей". Според тях на първия тур на президентските избори ще победи крайнодясната Марин Льо Пен с 25 на сто, следвана от центриста Еманюел Макрон с 23 процента и консерватора Франсоа Фийон с 21 пункта. Показателите на Льо Пен и Фийон спрямо предишно проучване са без промяна, а при Макрон има спад с един процент.

"Ъпиниънуей" дава прогноза и за изхода от втория тур в двете очаквани комбинации за балотажа. Макрон би победил Льо Пен с 63 срещу 37 на сто, а Фийон би спечелил срещу нея с 60 срещу 40 процента.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във