Банкеръ Daily

Свят

Възрастните хора в Москва под карантина вкъщи или на вилата

Сергей Собянин

Кметът на Москва нареди днес хората над 65-годишна възраст и болните или да не излизат навън, или да се изнесат на вилите си, за да бъде ограничено разпространението на Ковид-19, предадоха Франс прес и ТАСС.

"От 26 март до 14 април московчаните над 65 години и хронично болните (. . .) се препоръчва да стоят под карантина по домовете си", заяви Сергей Собянин в комюнике на своя сайт, цитирано от ТАСС.

"Най-добре обаче, ако имате възможност, идете на вилата си, още повече, че в близките дни се очаква по-топло време", препоръча той.

Мярката се отнася за хората с диабет, астма, рак, бъбречни проблеми, прекаралите инфаркт или инсулт. Препоръчва им се да ограничат социалните си контакти, уточни кметът, без да спомене за евентуални санкции, посочва АФП.

"Ако работите, моля ви да не ходите на работа с изключение само на ръководните кадри и служителите, чието присъствие е жизнено необходимо за дейността на предприятията", учрежденията и др., добави Собянин.

За останалите се препоръчва да работят дистанционно, да излязат в платен отпуск или да бъдат настанени в болница, посочи кметът.

Властите отправят молба възрастните и болните, поставени под карантина, да не посещават "никакви обществени места" и да ходят по магазини и аптеки "само при нужда".

Като обезщетение московското кметство предвижда да отпусне помощи от по 4000 рубли (близо 46 евро), платими на два пъти.

Мнозина жители на Русия, прехвърлили възрастта за пенсия, са принудени да работят, тъй като пенсиите са твърде ниски. Неотдавнашна, силно критикувана реформа постепенно ще увеличи пенсионната възраст за мъжете от 60 на 65 години, а за жените - от 55 на 60, напомня АФП.

По последни официални данни с новия коронавирус са заразени 438 души в Русия, а починали засега няма. Несполуките на руските власти в управлението на кризи обаче пораждат съмнения относно същинския мащаб на епидемията в страната, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във