Банкеръ Daily

Свят

Възобновиха евакуационните полети от Кабул

АП

Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от Афганистан, са започнали да излитат от летището в Кабул във вторник сутрин, е казал пред Ройтерс западен представител по сигурността.

Пистата и пътеките за рулиране на летището, които в понеделник бяха залети от хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат от афганистанската столица, са вече свободни от тълпите, е казал източникът.

По-рано американските сили, които контролират летището, спряха евакуацията заради хаоса.

Седем души са загинали в хаоса на летището в Кабул в понеделник, включително някои, които са паднали от излитащ американски транспортен самолет, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на високопоставени американски представители, пожелали анонимност.

Във видеоматериал, който може да се превърне в една от емблематичните картини от падането на Кабул, се виждат афганистанци, които искат да избягат от режима на талибаните, да се вкопчват в американски военен самолет, докато той се движи по пистата на летището. Във видеото множество хора тичат редом до огромния самолет на американските военновъздушни сили и някои от тях успяват да се задържат за него, преди той да се отлепи от пистата. 

Кадри отдалеч на вероятно същия самолет, вече във въздуха, показват как хора наблюдават от него да падат един или повече обекти и възкликват: "Виж, един падна!" и "Ох, падна още един".

Американските сили са били принудени да произведат предупредителни изстрели и да използват хеликоптери, за да отворят път на транспортния самолет.

В понеделник Пентагонът потвърди още, че американските военнослужещи са простреляли и убили двама души на кабулското летище. Според съобщението те са били въоръжени.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че "стои твърдо" зад решението си да изтегли американските сили от Афганистан, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън каза, че колапсът на афганистанското правителство е бил по-бърз от очакваното.

Той каза още, че е бил изправен пред избора между споразумение за изтегляне на американските сили и изпращането на още хиляди военнослужещи за "трето десетилетие" на война. Байдън каза, че няма да повтаря грешките от миналото.

Президентът предупреди талибаните да не пречат на евакуацията на американците от Афганистан и заплаши със "съкрушителна сила, ако се наложи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във