Банкеръ Daily

Свят

Възобновяват преговорите за Брексит между британското правителство и опозицията

Във Великобритания днес се подновяват преговорите за Брексит между правителството и опозиционната Лейбъристка партия след завръщането на депутатите от Великденска ваканция. На този фон продължават призивите за оставка на премиера Тереза Мей от депутати от собствената й Консервативна партия, съобщава БНР. 

Министри и лидери от опозицията ще се опитат да излязат от застоя по Брексит, като постигнат сделка, която може да получи подкрепа на депутатите в парламента. Но някои депутати консерватори са разгневени дори само от факта, че Тереза Мей преговаря с опозицията. Найджъл Еванс призова Мей да подаде останка като премиер колкото се може по-скоро. Еванс, който е един от секретарите на Комитет 1922 заяви тази сутрин за Би Би Си, че единственият начин за излизане от кризата е избор на нов лидер на Консервативната партия.  

В същото време редови членове на партията свикват извънредна среща на така наречената "Национална консервативна конвенция" също с искане Мей да се оттегли. Според партийните правила депутатите не могат да поискат нов вот на недоверие в премиера до декември тази година, но ако редовите членове гласуват вот на недоверие на срещата, макар и този вот да не е обвързващ, Комитет 1922 може да помисли за промяна на разпоредбите. Брексит бе отложен до 31 октомври, което означава, че е много вероятно Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май. 

Преразглеждането на споразумението за условията за изтегляне на Великобритания от Европейския съюз, което беше договорено на 25 ноември 2018 г., е изключено, заяви на пресконференция в Брюксел днес говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

"Както е посочено в заключителния документ на срещата на високо равнище на ЕС от 10 април, всяко преразглеждане на споразумението е изключено, защото това е най-доброто и единствено възможно споразумение", каза тя, отговаряйки на въпросите на журналистите дали ЕК позволява преразглеждането на документа, както иска Лондон.

Освен това Андреева подчерта, че понастоящем няма никакви преговори между Брюксел и Лондон за Брексит. "Председателят [на ЕК Жан-Клод Юнкер] работи, но за Брексит има пауза", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във