Банкеръ Daily

Вера Йоурова:

Възможностите за диалог между Полша и ЕС остават

Възможностите за диалог между Полша и Европейския съюз за съдебната реформа остават и блокът се надява да бъде намерено дългосрочно решение за премахване на напрежението между Варшава и Брюксел. Това каза днес заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Ройтерс.

Йоурова заяви при посещение в Полша, че би искала да обсъди директно проблемите с представители на националните власти, за да "получи по-пълна представа" за ситуацията в страната и да докладва на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Тя се срещна с председателите на двете камари на полския парламент - съответно на контролирания от управляващата партия "Право и справедливост" Сейм Елжбета Витек и на доминирания от опозицията Сенат Томаш Гродски - както и с най-висшия представител на властите за човешките права.

"Искам да предам послание на (председателя на ЕК) Урсула фон дер Лайен, че възможностите за диалог с Полша остават", каза Йоурова пред журналисти.

Тя ще се срещне още с министъра на правосъдието Збигнев Жобро, за да обсъди реформата на съдебната система, включително новия закон, който според критиците заглушава гласа на съдиите, отбелязва Ройтерс.

Заплахата за Полша е, че Брюксел има право да ограничи финансирането за страни, които нарушават принципа на върховенството на закона, каза председателят на Сената Томаш Гродски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във