Банкеръ Daily

Свят

Възможно ли е ЕС и Китай да бъдат партньори?

Китайският президент Си Дзинпин проведе видео среща с германския канцлер Ангела Меркел, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 14 септември. Лидерите на Китай, Германия и ЕС обмениха мнения относно китайско-европейските отношения и планираха бъдещото им развитие. Те се съгласиха да засилят координацията и сътрудничеството, да реализират бъдещите важни политически събития, да задълбочат взаимното доверие, да защитават многостранността, заедно да се справят със световните предизвикателства и да повишат нивото на двустранните отношения, съобщава Радио Китай.

Китай и Европа подписаха споразумение за произхода на местните продукти, съгласиха се да ускорят преговорите по инвестиционното споразумение, които трябва да приключат тази година. Двете страни решиха да установят диалог на високо ниво за околната среда, промените в климата и дигиталната сфера. Си Дзинпин подчерта, че Китай и ЕС трябва да следват четири принципа – да гарантират мирното съществуване, отварянето и сътрудничеството, да подкрепят многостранността и да поддържат диалога и консултациите.

Ангела Меркел, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен заявиха, че Китай е важен стратегически партньор на ЕС и те са готови да засилят диалога и взаимното доверие, да съдействат за сътрудничеството в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, климатичните промени, биоразнообразието, устойчивото развитие и др.

Това обаче е официалната страна. Иначе ЕС и Китай имат разногласия по десетки проблеми. Най-болезнени са човешките права и климатът. Китайските власти отдавна защитават репресиите в Синдзян, необходими за справяне с екстремизма, пише Си Ен Ен.

Загрижеността за поведението на Китай и доколко тази страна може да бъде надежден партньор за Европа не се усеща само на ниво Брюксел.

Евроинституциите знаят , че трябва да привлекат Китай на масата за преговори, когато се обсъждат климатичните цели, тъй като азиатската страна е най-големият замърсител в света. На срещата на върха ЕС настоя Пекин да достигне пиковите си водородни емисии до 2025 г. и да се ангажира да спре всички инвестиции в нови въглищни електроцентрали, независимо дали са в страната или в чужбина. Критиците обаче се опасяват, че политическото разделение на ЕС, геополитическата амбиция и икономическата нестабилност го правят неспособен да застане насила срещу Пекин.

В крайна сметка Китай разглежда ЕС като изключително необходим противовес на все по-агресивната политика на САЩ. Това е мнение, споделено от някои политици на Стария континент. В публикация на Global Times европейски анализатор твърди, че "Китай и Европа се нуждаят един от друг, за да поддържат процеса на глобално управление и регионална интеграция“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във