Банкеръ Daily

Свят

Възможно е вариантът Делта да се предава лесно и от ваксинирани

Има ранни признаци, че ваксинираните срещу COVID-19 може да предават варианта Делта лесно като неваксинираните, заявиха учени, работещи за Националната здравна служба на Англия, предаде Ройтерс.

Резултатите съответстват на тези от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, които миналата седмица предизвикаха притеснения, че ваксинираните хора, заразени с варианта Делта, могат лесно да предават вируса, за разлика от другите варианти.

Силно заразният вариант Делта вече е доминантният коронавирус по света. Доказано беше, че ваксините осигуряват добра защита срещу тежко боледуване и фатален край от Делта варианта, особено с две дози, но има малко данни дали ваксинираните хора все пак предават вируса на други.

"Някои първоначални данни показват, че нивата на вируса у хора, заразени с варианта Делта, са сходни, независимо дали са ваксинирани, или не - зави Националната здравна служба на Англия. - Това може да има значение за това доколко хората разпространяват заразата, независимо дали са ваксинирани, или не. Анализът обаче е ранен и проучвателен и са необходими по-нататъшни целеви изследвания, за да бъде потвърдено дали това е така."

От потвърдените случаи Делта, приети в болница след 19 юли, 55,1 процента са неимунизинирани, а 34,9 процента са получили две дози ваксина срещу COVID-19.

Почти 75 процента от населението във Великобритания вече е напълно ваксинирано и Националната здравна служба на Англия каза, че с увеличаването им "ще виждаме по-висок относителен процент на ваксинирани хора в болница."

Друг вариант, известен като B.1.621, открит първо в Колумбия, показва признаци да избягва имунната реакция, предизвикана от ваксина или предишно боледуване от COVID-19. Националната здравна служба на Англия го определя като "вариант за проучване", но още не го е обявила за "обезпокоителен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във