Банкеръ Daily

Свят

Възможно е преговорите с Албания и Северна Македония да започнат по различно време

Възможно е преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания да започнат по различно време. Това заяви еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей след днешното решение на министрите по европейските въпроси.

Той уточни, че всяка държава ще бъде оценявана самостоятелно. По неговите думи в месеците от октомври досега Албания е отчела много голям напредък. Албания извървя много дълъг път, през октомври бе немислимо да се вземе решение за начало на преговорите с Тирана, но скоростта се повиши и страната постигна резултати в борбата с организираната престъпност, при реформите в правосъдието, отбеляза еврокомисарят.

Вархей добави, че споразуменията, които Скопие подписа със София и Атина, са пример за целия регион. Еврокомисарят съобщи, че Европейската комисия съвсем скоро ще предложи рамката за преговорите с Албания и Северна Македония. Той поясни, че засега не са определени дати за началото на преговорите.

От името на хърватското председателство на Съвета на ЕС държавният секретар Андрея Згомбич посочи, че днешното решение подлежи на утвърждаване от Европейския съвет в четвъртък. Тя допълни, че днес започва одобряването на вече постигнатото политическо решение "на подпис" и изрази очакването тази процедура утре да приключи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във