Банкеръ Daily

Свят

Възможна ли е голяма сделка между Брюксел и Пекин?

След почти седем години преговори Брюксел и Пекин са постигнали съгласие по текста на инвестиционно споразумение.

На 30 декември китайският президент Си Дзинпин проведе видео среща с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Лидерите на Китай и Европа обявиха, че преговорите за инвестиционното споразумение са приключили по график.

След почти седем години преговори Брюксел и Пекин са постигнали съгласие по текста на инвестиционно споразумение.

„Политическо споразумение е възможно преди края на годината“, заяви близък до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен източник.  Заместникът на Фон дер Лайен Валдис Домбровскис е постигнал пробива в преговорите с Пекин.

Си Дзинпин посочи, че 2020 г. е била специална година за Китай и Европа, както и за света. Заради пандемията от новия коронавирус и бурните промени в света, нестабилността и неяснотите стават все повече. На този фон Китай и Европа заедно преодоляват трудностите и стимулират постигането на плодотворни резултати в китайско-европейските отношения, съобщи Радио Китай.

Си Дзинпин подчерта, че Китай полага усилия за изграждането на нова структура за развитието и ще предоставя все повече възможност за пазара, ще създава все по-голямо пространство за сътрудничество. Той изрази надежда, че Европа ще подкрепя свободната търговия и мултилатерализма и ще създаде открита, справедлива и недискриминационна бизнес среда.

Европейските лидери заявиха, че въпреки влиянието на пандемията от новия коронавирус, тази година Брюксел и Пекин са поддържали тесен обмен на високо ниво и са постигнали важен напредък по важни въпроси, сред които споразумението за географските указания. Приключването на преговорите за инвестиционното споразумение е от важно значение за развитието на европейско-китайските отношения и е от полза за възстановяването на растежа на световната икономика.

Белгия и Нидерландия изразиха опасения, че след влизането в сила на споразумението Брюксел не може да критикува Пекин за нарушаването на човешките права.

В същото време източноевропейците и особено Полша се питат защо Брюксел бърза да подпише сделката с Китай, без да чака встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Съединените щати Джо Байдън, чийто екип изрази загриженост за геополитическите измерения на споразумението.

„Това, че Европа е доволна от такава формулировка, когато китайското ръководство току-що демонстрира в Хонконг, че международните споразумения не струват нищо за него, е стратегически автогол“, каза например Торстен Бенер от мозъчния тръст Global Public Policy в Берлин.

Отстъпките на Пекин в областта на трудовите права ще бъдат от основно значение и за необходимото одобрение от Европейския парламент.

Европейските фирми ще получат разрешение да работят в Китай в различни сектори – електрически автомобили, частни болници, недвижими имоти, реклама, морска индустрия, телекомуникационни облачни услуги, системи за авиокомпании за резервация и наземно обслужване.

Китай пое няколко ангажимента, изисквани от Брюксел, за да осигури равни условия.

 Договорката има за цел да гарантира, че няма да има дискриминация срещу компании от ЕС от страна на китайските държавни компании. Освен това на Китай ще бъде забранено да обвързва одобрението за инвестиции и други предимства с трансфера на технологии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във