Банкеръ Daily

Свят

Възможен е нов вот за независимост на Шотландия още тази година

Лидерът на Шотландската национална партия (СНП) в британската Камара на общините - Иън Блекфорд, заяви днес, че в Шотландия е възможен втори референдум за независимост още тази година.

"Искам да видя този референдум да се случи възможно най-бързо, мисля, че е в интерес на всички“, каза Блекфорд пред британската новинарска агенция PA Media, предаде БНР.

Той добави, че британският министър-председател Борис Джонсън не може да "застане пред лицето на демокрацията" и да спре референдума, ако СНП спечели мнозинството по време на общите избори в Шотландия през май.

Преди това Борис Джонсън разкритикува "същите хора", които продължават и продължават да настояват за нов референдум за независимост на Шотландия, да спрат да говорят "безкрайно" за това момент, който хората както в Обединеното кралство, така и в Шотландия "искат по-конкретно да се справя с тази коронавирусна пандемия".

Коментарите на Иън Блекфорд идват само часове след като беше публикувано ново проучване на общественото мнение, според което близо трима на всеки четирима шотландци смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство.

 71% от анкетираните са заявили, че Шотландия ще бъде по-добре, ако не е част от Обединеното кралство, а 53 на сто са подкрепили получаването на независимост. Проучването е направено между 18 и 22 февруари от Savanta ComRes. 

През ноември обаче в подобно проучване е отчетен по-висок брой от 58% в подкрепа на независимостта. Covid-19, Брексит и политическото ръководство са ключът в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата. 

Проучването показва още, че в Уелс около 39 процента от населението е за независимост, което е най-високият процент, отчитан досега. 43% от населениeто на Северна Ирландия иска обединение с Република Ирландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във