Банкеръ Daily

Свят

Възложиха на лидера на социалдемократите да сформира кабинет в Швеция

Председателят на шведския парламент Андреас Норлен е дал на лидера на Социал-демократическата работническа партия на Швеции (СДРПШ) Магдалена Андерсон пет дни, за да сформира ново правителство.

"Аз поръчах на Магдалена Андерсон да проучи възможностите за сформиране на правителство“, е съобщил Норлен на пресконференция в четвъртък. „Тя ще ми покаже резултатите до 10:00 часа във вторник".

По думите на председателя, в момента започва процесът по избор на 34-ия по ред премиер на страната. Норлен се надява, че сформирането на правителство ще мине бързо, а гласуването на кандидатурата на министър-председател ще бъде следващия четвъртък. Ако е необходимо Андерсон може да поиска допълнително време.

Стефан Льовен бе освободен в сряда от длъжността премиер на Швеции и сега оглавява преходното правителство. На 22 август  Льовен, който ръководеше също СДРПШ, обяви своята оставка. Конгресът на партията избра на 4 ноември министъра на финансите Магдалена Андерсон за нов лидер на партията вместо Льовен.

Норлен е провел разговори с партиите в парламента, за да изясни, дали законодателният орган ще  приеме Андерсон като нов премиер, и ще подготви предложение за кандидатурата за министър-председател. Председателката на Партията на центъра Анни Льоф вече заяви, че нейната партия няма да възрази на тази кандидатура.

Андерсон  /на 54 години/ може да стане първата жена на този пост в Швеция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във