Банкеръ Weekly

Свят

Възелът Брексит все по-заплетен

Мей гледа към бъдещето.

Възелът около излизането на Великобритания от Европейския съюз още повече се заплете, след като британските депутати отхвърлиха за втори път предложеното от премиера Тереза Мей споразумение с общността, но и отхвърлиха възможността за Брексит без споразумение. Тъй като до 29 март - датата, определена за излизането, остават по-малко от две седмици, изглежда невъзможно да бъде договорено ново споразумение между Лондон и Брюксел, след като за подготовката на отхвърления документ на Мей бяха нужни две години.

При това положение като единствен възможен вариант се очертава отлагането на Брексит, за което Камарата на общините трябваше да гласува на 14 март след редакционното приключване на броя ни. Независимо от решението й обаче последната дума ще има ЕС, а сигналите от Брюксел и европейските столици засега са противоречиви.

Още веднага след гласуването в парламента, на което с 312 на 308 гласа депутатите призоваха правителството да изключи изцяло варианта за Брексит без сделка, говорителка на Евросъюза заяви, че британските парламентаристи трябва да приемат споразумение с Брюксел, ако искат да елиминират риска от нерегулирано напускане. "За да се изключи опцията за напускане без сделка, не е достатъчно само да се гласува срещу Брексит без споразумение", каза тя.

Като един от малкото възможни варианти за излизане от ситуацията е Тереза Мей все пак да убеди депутатите да подкрепят споразумението, което вече отхвърлиха два пъти. Британският премиер обяви, че ще предложи на парламента да насрочи трето гласуване. Това, което тя предлага, е Брексит да бъде отложен за 30 юни, ако до 20 март депутатите одобрят нейната сделка.

В предложението на кабинета се изтъква, че ако споразумението отново бъде отхвърлено, това може да доведе до още по-голямо отлагане на Брексит, а Великобритания ще трябва да организира произвеждането през май на избори за Европейски парламент. "Няма да ни предложат кратко техническо удължаване на срока, ако нямаме споразумение", предупреди Мей. Освен това тя изтъкна пред депутатите, че ако не одобрят споразумението с ЕС, Брексит без сделка остава възможността "по подразбиране", въпреки че бе отхвърлен при гласуването в парламента.

Европейският съюз обаче подчерта, че искането за отлагане ще трябва да бъде обосновано и одобрено от всички останали 27 страни членки на блока. "Ако бъде поискано допълнително отлагане, ще трябва да ни бъде обяснено защо. Причината не може да е предоговаряне на споразумението, по което преговаряхме в продължение на месеци и за което казахме, че не подлежи на предоговаряне", категоричен бе френският президент Еманюел Макрон.

"Преговорите приключиха. Необходимо е Великобритания да ни каже как иска да изглеждат бъдещите ни отношения", каза и главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск очерта и друг възможен вариант - на Великобритания да бъде предоставена дълга отсрочка за напускането й. В публикация в "Туитър" Туск отбеляза, че в консултациите преди предстоящата среща на върха на Европейския съюз в Брюксел той ще призове лидерите на 27-те държави от общността "да бъдат отворени за дълго продължение (на срока), ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брексит и да изгради консенсус за нея".

В тази връзка тълкуватели на чл.50 от Лисабонския договор отбелязват, че напускането на ЕС може да бъде отложено с от 3 до 21 месеца, като няма фиксирана дата. При това положение максималното отлагане на Брексит може да е до началото на 2021-а, пише "Гардиън". Един такъв развой обаче ще отвори вратата към други неизвестни - като това дали британците ще избират свои евродепутати на насрочените за края на май избори за Европарламент и въобще по какъв начин ще се реализира членството на Великобритания в съюза до изтичането на отлагането?

Facebook logo
Бъдете с нас и във