Банкеръ Daily

Свят

Въвеждат се нови рестрикции за влизане в Дания

От 7 февруари до 28 февруари тази година датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната, съобщиха от Министерството на външните работи.

Всички пристигащи в Дания със самолет ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Всички граждани, независимо от резултата на теста, ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни. Задължителната карантина може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането му в Дания.

Ако резултатът от антигенния тест е положителен, на съответното лице ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 лицето е заразено, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Пристигащите в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пресичането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната. Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

 

Вътрешни мерки:

Ограничителните мерки на национално ниво, въведени още през декември и валидни до 28 февруари 2021 вкл., остават в сила:
    Максималният брой на събиращите се на обществените места лица е 5.
    Препоръчва се да се контактува с максимално 10 лица, извън рамките на домакинството.
    Максимален брой от 50 лица при провеждане на възпоменателни служби/погребения.
    Носене на предпазна маска/шлем в градския транспорт, магазините, заведенията. 

За периода от 3 януари 2021 г. до 7 февруари са въведени допълнителни мерки на национално ниво, а именно:
    Всички търговски центрове и молове, ресторанти, барове и заведения за бързо хранене остават затворени.
    Всички магазини ще продължат да бъдат затворени, с изключение на хранителните магазини и аптеките;
    самонаетите лица, като например фризьори, масажисти и т.н., трябва да преустановят дейността си.
    децата от подготвителните класове до 4-ти клас ще учат от дома си дистанционно. Същото важи и за студентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във