Банкеръ Daily

Свят

Въвеждат избирателен праг за влизане в Европарламента

Евродепутатите гласуваха за въвеждането на избирателен праг, който ще забрани на партиите, получили малък процент от гласовете, да имат свои представители в Европейския парламент - мярка, която вероятно ще влезе в сила през 2024 г., предаде ДПА. 

ЕП реши да подкрепи тази мярка, след като страните членки миналия месец се споразумяха за въвеждането на избирателен праг, водени от нарастващи опасения, че евроскептични и популистки партии биха могли да постигнат огромен успех на европейските избори, отбелязва ДПА. ЕП прие мярката, която беше част от пакет с реформи, с 397 гласа "за", 207 "против" и 62 въздържали се.

Според споразумението всяка страна членка ще установи минимален праг, вариращ от 2 до 5 на сто от гласовете, които една партия трябва да спечели, за да влезе в парламента. Това ще важи само за избирателни райони с над 35 депутатски места, което засяга само Германия и Испания. Възможно е в бъдеще да бъдат обхванати и други страни.

Следващите избори за евродепутати са от 23 до 26 май догодина. Реформите обаче вероятно ще влязат в сила едва на следващите избори през 2024 г., защото според Съвета на Европа никакви изборни промени не бива да се въвеждат през 12-те месеца преди избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във