Банкеръ Daily

Свят

Във Виена започва ваксинационна кампания на родители с деца

На 25 юни във Виена стартира кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 на подрастващи на възраст от 12 до 18 години. Родителите, които не са ваксинирани, са поканени да дойдат заедно с децата си.

Както съобщи Петер Хакер, съветник по здравеопазването, наведнъж може да се ваксинират цели семейства. За децата под 14 години е необходимо един от родителите да резервира в електронната система за ваксинация час за поставяне, а младежите над 14 години имат право сами да решат дали да се ваксинират и ако да - да се регистрират.

При запазването на час за подрастващия може да се добавят до две придружаващи лица, които също да се ваксинират.

Засега в електронната система на Виена са регистрирани 15 процента от жителите на австрийската столица на възраст от 12 до 15 години. При тези от 16 до 19 години делът на желаещите да се ваксинират е 45 на сто, а 14,7 процента от тази възрастова група вече са получили първа игла.

До края на април ваксините срещу COVID-19 са предотвратили смъртта на 1800 души в Австрия, сочат данни на министерството на здравеопазването.

Броят на хората, които благодарение на ваксинацията не са били приети в интензивно отделение, е оценен на 17 545.

За това моделно изчисление специалистите са съпоставили статистическите данни на стойностите, които са били очаквани без прилагане на ваксината срещу COVID-19.

Австрийското правителство стартира нови кампании за ваксиниране на максимален брой желаещи до края на лятото, за да се предотврати появата на нова вълна през есенните месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във