Банкеръ Daily

Свят

Във Венеция показаха филм за Led Zeppelin

Джими Пейдж

Легендарният рок музикант, композитор и аранжьор Джими Пейдж, вдъхновител на знаменитата британска група Led Zeppelin, представи във Венеция документален филм за рок бандата. Показана извън конкурса на Венецианския кинофестивал лентата Becoming Led Zeppelin разказва за създаването на групата и музиката й, която вече е част от историята на рока.

Пейдж обясни на пресконференцията, че авторите на този филм са искали да разкажат за музиката. "Това е интересен опит, близък до реалната история. Ние и по-рано сме получавали предложения за заснемане на филм, но авторите искаха да се концентрират на други неща, не и на музиката", е казал 77-годишният музикант. По неговите думи, в този филм могат да се намерят отговори на всички въпроси за групата и стила на изпълняваната от тях музика. 

Създателите на картината - Бернард Макмахон и Елисън Макгорти, я определят като "полумюзикъл, полуръководство за действие". "Това е и история на успеха. Ние се стремяхме да създадем нов тип кино, където документалността потъва в мюзикъла. Ние искахме да преплетем историята на четиримата участници в групата до и след нейното създаване", обяснява Макмахон. Той разказва за работата по огромния обем прегледани архивни материали. "До момента на създаването на групата официални записи на нейни изпълнения няма". Много уникални материали са получени от частни колекции, в т.ч. и от  фенове.

Говорейки за различието на Led Zeppelin от другите известни рок групи, Пейдж отбелязва, че той и другите в Led Zeppelin винаги са импровизирали.

Почит към музикантите 

През този година на музикалната тема и персонажите от света на музиката са посветени цял блок от документални филми на фестивала. Една от лентите чрез историята на известната песен Hallelujah от 1984 година разказва за нейния създател - певеца и автор на песни Леонард Коен. Музикантът е успял да одобри този проект през 2014 година, две години преди смъртта си.

На един друг забележителен музикант, напуснал ни преди малко повече от година - Енио Мориконе (1928-2020 г.), е посветен филмът на италианския режисьор Джузепе Торнаторе. Мориконе е един от най-успешните композитори в киното, притежател на "Оскар" за принос в киноизкуството, написал музиката за многи филми на  Торнаторе.

Друг документален филм е посветен на забележителния италиански музикант - Ецио Босо (1971-2020 г.). Той беше виртуозен пианист, композитор и диригент и продължи да се  занимава с музика практически до самата си смърт, независимо от тежкото си заболяване, което му причинило и частична парализа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във