Банкеръ Daily

Свят

Във Великобритания махат паметници, свързвани с търговията с роби

Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината - съображения за сигурност след инцидента в Бристол със статуята на търговеца на роби Едуард Колстън по време на антираситските протести, която беше повалена и хвърлена в пристанището на града, предаде БНР.

Статуята на търговеца на роби от XVIII век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал „Докландс“. Общински служители заявиха, че са взели мярката по искане на местната общност. Мълиган е построил прочутите за времето си докове West India в Лондон, но името му е силно свързано с търговия на роби.

Скулптура-карикатура на глава на чернокож мъж с надпис „Спасете ме“ бе премахната от исторически пъб от XVIII век в Ашбърн, Дарбишър, след подписка от 28 000 души, които смятат скулптурата за расистка.

В Оксфорд се събраха над хиляда демонстранти с искане да бъде премахната статуята на Сесил Роудс, основател на Британската Южноафриканска компания.

Всичко това става, след като кметът на Лондон Садик Хан разпореди преразглеждане на историческите забележителности в столицата. Хан заяви за „Скай нюз“, че иска да има град, който по-добре отразява духа на жителите му.

Петиции за премахване на паметници, свързвани с расизма и колониализма, са пуснати в много други градове, сред които Манчестър, Единбург, Кардиф, Оксфорд и Шрюзбъри.

Властите порицаха протестиращите в Бристол за „позорната“ им разправа със статуята на Колстън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във