Банкеръ Daily

Свят

Във Великобритания без задължителна изолация, ако си с COVID-19

В понеделник, 21 февруари, британският премиер Борис Джонсън ще обяви новия план на правителство „Да живеем с COVID-19“.

„COVID-19 няма внезапно да изчезне и ние трябва да се научим да живеем с този вирус и да продължим да се защитаваме, без да ограничаваме свободите си.

През последните две години изградихме силна защита срещу този вирус благодарение на ваксините, тестовете, новите медикаменти“ – обяви Джонсън, цитиран от Sky News.

Данните показват, че 91% от британците над 12 години са с първа доза ваксина, 85% с втора и 66% с бустерна или трета доза ваксина. По принцип мерките за COVID-19, облечени в законова форма, са в сила до 24 март.

Една от новите мерки, която предстои да бъде обявена утре, е, че заразеният и болен с COVID-19 няма да се изолира, каквото е законовото изискване в момента. На въпрос дали промяната ще означава, че хората ще могат да ходят на работа с COVID-19, говорителят на премиера уточни, че ще има допълнителни насоки, но Борис Джонсън няма да прави подобни препоръки.

От своя страна д-р Чаанд Нагпол, председател на Британската медицинска асоциация, обяви, че решението е преждевременно, не се основава на актуални доказателства“и не е направено след консултации с медици.

Някои учени и благотворителни организации също изразиха загриженост по повод мерките в плана „Да живеем с COVID-19“, докато заболяването продължава да се разпространява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във