Банкеръ Daily

Свят

Във френски град наркотиците се продават като лимонада

Местните власти съобщиха, че продажбата на наркотици в Марсилия е голям бизнес, в който конкуренцията е жестока.

В марсилския квартал Ла Кастелан, наркотиците се харчат като топъл хляб, а полицията е безпомощна. Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете, пише Дойче Веле.

По данни на полицията, на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: един грам, два грама - 10, 20, 30 евро, сякаш се продава лимонада. 

Местните власти съобщиха, че продажбата на наркотици в Марсилия е голям бизнес, в който конкуренцията е жестока. Само от юни насам е имало 13 смъртоносни спречквания между враждуващи банди. Най-младата жертва е на 14 години - убита с "Калашников". 

Като съществен проблем се посочва състоянието на правната система. Съдилищата страдат от хроничен недостиг на кадри - от задържането до присъдата обикновено минават две до три години. Така северните квартали на Марсилия остават хванати здраво в хватката на наркобандите.

Президентът Еманюел Макрон включи средиземноморския мегаполис в предизборната си кампания: той още през септември обеща 1,5 милиарда евро за жилища и инфраструктура. Сега предстои президентът още веднъж да посети града. Той ще преговаря с новия социалистически кмет Беноа Паян за допълнителна помощ от 1,2 милиарда евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във